Hörnan

Krönikan: Sju sporter för folk utan fysik

Ungdomsidrottandet minskar och idrottsföreningar krymper, samtidigt som övervikten ökar och barnfetman breder ut sig – men sport på TV förblir omåttligt populärt.
Jag älskar fysisk aktivitet så länge jag själv slipper utöva den, och allt fler verkar tänka som jag. Vi är helt enkelt nöjda med att se andra svettas åt oss.

Frågan är hur hållbart det upplägget är i längden?
Och nu snackar jag inte om de socioekonomiska effekterna av att befolkningen gradvis transformeras till ett hjärtsviktande köttberg. Nej, krisen handlar om vem som ska svettas åt oss på tv när nutidens hjältar gått i pension. Om framtida generationer vägrar sporta måste vi välja mellan att

a) Bara köra repriser på gammal sport, eller
b) uppfinna nya sporter för folk utan fysik.

Och där råkar jag vara en stor pionjär.
Redan i dag finns VM i icke-svettiga tävlingsgrenar som schack, kurragömma och minne, men de kommer snart att hamna i skuggan av mina totalt geniala förslag. Läs och beundra!

1. Tio meter snigel
Vem kan ta sig långsammast över mållinjen? Du får röra dig hur långsamt du vill, men du måste hela tiden vara på väg framåt och att stå helt still leder till omedelbar diskvalificering. Räkna med olidlig spänning på upploppet!

2. Låghopp
Som höjdhopp fast precis tvärtom. Hela din kropp måste befinna sig i luften under hoppet, men samtidigt ska du försöka göra det luftrum som uppstår mellan dig själv och marken så mikroskopiskt som möjligt. Lägsta uppmätta mikrometerantal vinner.

3. Tysta leken
En klassiker i modern tappning som kommer att kräva ännu mer viljestyrka och självkontroll av den bloggpräglade, maniskt messande, twittertäta och facebookfanatiska mediegenerationen.

4. Slalom utan slalom
Utförsåkning på en helt ni nivå, där du åker lift både på uppvägen och nervägen. Lugnare, säkrare och med mycket mer tid att njuta av utsikten. Vinner gör den som kan hålla sig vaken längst – och det gäller förstås även publiken.

5. VM i meditation
Hur enkelt som helst: Den som först uppnår en högre medvetandenivå vinner.

6. Mobil-maraton

En perfekt sport för den moderna tonåringen! Vilken kompisduo kan hålla igång ett dyrt mobilsamtal längt utan att tystna, upprepa sig eller få abonnemanget indraget?

7. Kulsläppning
Som kulstötning – men minst tio gånger så spännande. Här krävs viss fysik för att orka hålla i blyklotet, men framför allt gäller det att ha nerver av stål och heroiskt mod.
Målet är helt enkelt att släppa knotkrossarkulan så nära dig själv som möjligt utan att den landar på dina tår.
Aldrig förr ha gränsen varit så tunn mellan ärorik seger och en massakrerad fot.

Publicerat