Du är här

2011-04-11 - Nyheter/Reportage
  • Magnus Berglund föreläste i Ö-vik om Scandic hotellens satsning på att även funktionshindrade ska kunna bo bekvämt. Här med sin hjälpande hand Ada. Foto: Mats Forsgren
  • Kommunalrådet Glenn Nordlund menar att Scandic gör ett viktigt arbete i sin satsning på att alla ska kunna bo på deras hotell. Foto: Mats Forsgren
  • Tillgänglighetskonferens i Ö-vik med Magnus Berglund, Scandic hotels. Foto: Mats Forsgren

Scandic skapar tillgänglighet för alla

Scandic Hotels har sedan åtta år en egen Handikappambassadör.

Utbildar för ökad förståelse
Magnus Berglund har i många år jobbat för Scandic hotellen i Sverige. En muskelsjukdom bidrog till att han alltsedan 2003 arbetat som Handikappambassadör för Scandic.
Hans främsta arbetsuppgift har varit att utbilda Scandics medarbetare och skapa ökad förståelse för hur en funktionshindrads vardag fungerar. Dessutom se till att personalen inom hotellkedjan på bästa sätt ska kunna ta emot alla gäster oavsett funktionshinder som vilken annan hotellgäst som helst.

Det finns i dag cirka en miljon svenskar med något slags funktionshinder. Omkring 50 miljoner i Europa. Ungefär 30 procent har synliga funktionshinder. Alltså är sju av tio de vi inte "ser".

När Magnus varit ute och besökt hotellen har han uppmärksammat vilken stor variation och vilka olika förutsättningar hotellen har haft. Därav växte tankarna om en tillgänglighetstandard fram.

Några av de 90 punkterna i minimistandarden hos Scandic hotellen:

Hörselslinga i receptionen utmärkt med symbol som tydliggör detta
Vibrerande väckning/brandalarm-anordning till utlåning i receptionerna
Minst två käpphållare vid receptionsdiskarna
Ingen garnityr på bufféfat
Dörröppnare i hissarna om de inte är automatiska
Minst en möteslokal utan mattor (för allergiker och rullstolsbundna)
Engreppsblandare på badrummen
Duschstol tillgänglig på handikapprum och för utlåning

På lite längre sikt är målet att funktionshindrade ska kunna bo på vilket rum som helst inom Scandic och ändå uppleva fullgod standard.

– Alla är och ska behandlas som kunder oavsett om man är funktionshindrad eller ej, säger Magnus och promenerar iväg med sin oumbärliga vapendragare Ada. Labrodortiken som är hans allt hjälper till med att plocka fram kläder, bära portföljen och mycket mycket annat som inte inte Magnus klarar av på grund av sin muskelsjukdom.

Kommunalrådet berömmer Scandics initiativ

Glenn Nordlund var på Tillgänglighetskonferensen både i egenskap av kommunalråd och ordförande i Handikapprådet i Ö-vik. Han tycker att Scandic gör ett mycket viktigt och nödvändigt arbete och man bereder väg för andra.

– Vi arbetar hela tiden med frågor som rör anpassning av lokaler för alla, eftersom det är en demokratisk rättighet. Vi ska bygga ett samhälle som är till för alla och att alla får och har samma möjligheter, säger Glenn Nordlund.

Lyssna på vad Glenn sa i samband med konferensen!


Dela med dig av denna artikel på: