Du är här

2011-05-08 - Utställning
  • Josef var en dålig snickare, träskulptur av Jonas Kjellgren. I bakgrunden skulpturen Snurr. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Ekorre i aluminium. Foto: Nils Ågren

Humoristiskt av Jonas Kjellgren

2009 års Bror Marklund-stipendiat ställer ut på Örnsköldsviks Museum & Konsthall.

Redan när Jonas Kjellgren, bosatt i Torsåker, tilldelades Bror Marklund-stipendiet stod det klart att han skulle komma att ställa ut här i Örnsköldsvik. Det ingår i stipendiet.

- Jag var här och såg rummet och jag har haft det i huvudet när jag tänkt på den här utställningen. Jag har haft lite olika idéer och det är så här det har blivit, sa konstnären inför vernissagen i lördags.

Här finns en silverfärgad ekorre i aluminium på en kolsvart gräsmatta. Vid en första blick ser den liten och söt ut, men kikar man närmare så visar det sig att ekorren är rätt förbannad, Kanske för att gräset är svart?

Här finns också en uggla som störtat på huvudet och en morot som drabbats av blixtnedslag, för att inte tala om en hand som fått sin tumme rejält tillplattad av en hammare.

- Utställningen är tänkt lite som att man hamnar i en animerad värld där betraktaren själv får sätta ihop historien. Jag står för scenografin och figurerna, men resten för besökarna sköta. Det blir en slags resa.

Jonas Kjellgren berättar att han alltid fascinerats av vissa typer av estetiska uttryck, som skyltar och klistermärken.

- Jag spelade hockey som ung och hade stora mål att bli proffs, men jag tröttnade. Jag minns att jag läste tidningen Hockey med stort intresse och jag var väldigt intresserad av de klassiska klubbmärkena. De blev intressantare än själva hockeyn. Jag hade nog kunnat utvecklas som hockeyspelare om jag fortsatt, men inte som människa.

En kanin som kan kopplas till John Cleeses klassiska scen ur Fawlty Towers, där han härmar Hitler, finns också bland utställningsföremålen. Och just kaniner brukar vara ett återkommande tema hos Jonas Kjellgren.

- Kaninen är en sorts "spinn doctor" som sätter fart på allt elände. Kaninens roll som trickster finns i flera olika klassiska berättelser.

Utställningen med Jonas Kjellgren pågår till och med 28 maj.


Dela med dig av denna artikel på: