Utställning

Massor av konst på Museet

Cecilia Enberg, Elin Aarseth, Peter Erikson och Anna-Karin Rask Nygren i den sista utställningen på museets övre plan inför ombyggnationen.

Cecilia Enberg, född i Boden 1970 men numera verksam i Stockholm och New York, tilldelades Örnsköldsviks grafikstipendium 2009, ett stipendium som instiftats av Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad i samarbete med Örnsköldsviks kommun.

Nu kan man fram till och med 28 maj se mängder av hennes verk på museet i en intressant och mångfacetterad utställning.

Cecilia Enberg arbetar främst med screentryck och foto, även i kombination, och hon visar upp en stor skicklighet. Inte minst i en serie självporträtt där hon lyckats med konststycket att få de platta bilderna att få en 3D-effekt.

Hon blandar också det lilla formatet med två rejält stora verk, som hon tejpat direkt på väggen. Konstverk som således bara kommer att existera under utställningsperioden.

Hennes titlar sätter också en extra tvist på konsten, som "Gånglåt från Grand Central Station" och "Nina Simone spelade Central Park Blues".

På museets övre utställningsplan var det också vernissage i lördags för utställningen "Trådar" där keramikerna/skulptörerna Anna-Karin Rask Nygren och Peter Eriksson från Bruksgodset samsas om utrymmet med textilkonstnären Elin Aarseth.

En sorts tröja, eller snarare en rustning av hopsatta keramikbitar som Peter Eriksson visar upp verkar svår att bära - men det är å andra sidan inte meningen.

Anna-Karin Rask Nygrens svetsade kvadratiska spindelnät är annars ett av de konstverk som imponerar mest. Hon har valt att kalla verket WWW.

- Det är world wide web och all den ångest som finns när man inte är uppkopplad, berättar hon.

Mycket humor, men också allvar. Vilket även präglar flera av de övriga utställningsföremålen från Bruksgodsets båda konstnärer.

Utställningarna på museets övre plan pågår till och med 28 maj, därefter stänger utställningslokalen för ombyggnad.

Publicerat