Samhällsinformation

Alla kan vara med och påverka

Sveriges ungdomsråd har sammanställt en broschyr över ungdomars demokratiska rättigheter.

Alla medborgare i samhället har samma rättigheter och det är helt oberoende av ålder. Sveriges ungdomsråd har sammanställt uppgifter som ska göra det enklare för ungdomar att få en överblick över sina rättigheter när det gäller att vara med och påverka i sin kommun.

Ungdomsrådet vill att ungdomar ska vara med och inte tro att politik bara är för några få.

 

 Vill du veta vad kommunen håller på med? I Sverige får du titta på alla handlingar i kommunen så länge de inte är sekretessbelagda. Ring, skriv, besök eller e-posta kommunen.

 Anser du att ett kommunbeslut är fel? Överklaga det. Skriv ett brev till dem, och skriv vad det handlar om, och varför du anser att det är ett felaktigt beslut.

 Vill du säga din åsikt till en politiker eller tjänsteman? Skriv ett brev. Kom bara ihåg att skriva en fråga och att du vill ha svar. Då måste politikern eller tjänstemannen enligt lag svara på din fråga, antingen själv eller genom någon annan.

 Vill du att din idé ska tas upp av kommunfullmäktige? Lämna ett medborgarförslag. Skriv ner det tillsammans med en motivering och skicka det till kommunen, antingen genom brev eller e-post.

 Vill du uppmärksamma ett förslag? Skapa en namninsamling. Till exempel på det sociala nätverket Facebook. Du kan göra affischer och sätta upp, skriva insändare till tidningar och skapa manifestationer.

 Vill du nå ut med din fråga i den allmänna debatten? Kontakta media genom att ta kontakt med en journalist. Ett annat alternativ är att skriva en debattartikel eller insändare.

 Vill du prata med en politiker? Kontakta dem och boka ett möte. Är du osäker på vem du ska prata med så ring din kommun, de är skyldiga att hjälpa dig hitta rätt person.

 I Sverige har alla rätt att skapa en förening. Alla har rätt enligt lag att starta en egen tidning, skoltidning eller blogg. Är du över 18 år så kan du bli ansvarig utgivare och få ett utgivningsbevis.

Publicerat