Samhällsinformation

Risk för störningar i mobiltrafiken

Natten mellan lördag 21 maj och söndag 22 maj kan tillfälliga störningar i mobiltelefonin förekomma. Detta på grund av ett frekvensbyte.

Frekvensbytet sker i hela landet och på de flesta platser kommer avbrottet bara att vara en kort tid, men kommer att märkas mest i de glest befolkade delarna av norra Sverige. Avbrottet kommer att sträcka sig från ett par minuter till som längst tre timmar. Avbrottet kan märkas genom att det är svårt att ringa, att samtal bryts och att det kan vara svårt att använda mobil datatrafik.

Det är Telenor, Telia och Tele 2 som genomför frekvensbytet inom GSM 900-nätet och bytet sker för att kvaliteten i nätet på sikt ska kunna förbättras och att nya tjänster, som 4G, ska kunna användas. Andra mobilnät som GSM 1800, 3G och 4G berörs inte av frekvensbytet. Inte heller hemtelefoner påverkas. Eftersom det på vissa platser i norra Sverige endast finns GSM 900-täckning kommer därför dessa områden att påverkas mest.

Frekvensbytet är planerat så att minst en operatör hela tiden har sitt GSM 900-nät i drift. Det kommer därför att på de allra flesta platser där folk rör sig vara möjligt att ringa larmnumret 112 genom att man automatiskt kopplas upp mot det nät som är i drift, även om det nät man är uppkopplad på tillfälligt är släckt. Enda undantaget är om man befinner på en plats där bara en operatör har täckning och då bara GSM 900 samt att det dessutom inte finns någon 3G-täckning. De områden som berörs av detta undantag är främst lokaliserade till glest befolkade delar av Norrland.

Publicerat