Hus & Trädgård

Odla ätbart på balkongen

Drömmen om en köksträdgård kan bli verklig, även för den som bara har en liten balkong.

Ingenting är godare än att äta hemodlat. Dessutom slipper man oroa sig över att frukten och grönsakerna är besprutade eller har transporterats långa sträckor. Mer närodlat än på balkongen blir det inte.

En annan fördel är att du enkelt kan testa nya sorter som inte går att köpa i mataffären. Antingen genom att välja och vraka bland det stora utbudet av fröer som finns eller genom att köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiken.  Känn glädjen av att se hur maten växer framför dina ögon.
 

Godsaker att odla:

Grönsaker
Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du fröså inomhus på våren för att få skörd på sommaren. Andra grönsaker som fungerar bra i kruka är aubergine, vitlök, potatis, gurka och sallad. 

Kryddor
Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år från år har du en egen örtagård på balkongen. 

Frukt och bär
Träd och buskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chanserna att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbe kan du odla i ampel och björnbär kan slingra runt räcket.

Ätbara blommor
Balkongodlingar ska gärna vara vackra också. Så några ätbara blommor som kryddtagetes, krasse, ringblomma och lavendel.  De ger färg till balkongen och kan användas som smycken i maten. 

Goda råd till balkongodlare

  • Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30 - 40 cm djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10 –- 15 cm djup.
  • I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen.
  • Välj krukor med dräneringshål, eller borra dem själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort. Annars kan växten drunkna.
  • Efter 3 –- 4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.
  • Odlar du vid en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av bladen om de blir smutsiga, då mår plantan bättre och blir godare.


Mer på hus- och trädgårdstema kan du läsa på onsdag, när 7ans temanummer landar hemma hos dig.

Publicerat