Elena L

Solens sköna strålar letar efter hudens svagheter del 2

Solskyddsfaktor, solbränna, vad är det?

Nu är det ju i slutet av maj och sommaren har sedan länge börjat treva sig fram över våra kroppar.

Jag skulle egentligen ha skrivit detta i typ mars eller nåt, men men.

För att inleda årets solfest bör man redan i början av våren, i mars dvs, börja med solskydd.

Börja med ett högt solskydd för att inte attackera din försvarslösa hud med ultravioletta (a och B)-strålar. 

Du behöver solskyddet för att hjälpa din hud bygga upp det egna försvaret (den bruna färgen som lockas fram).

Och vad är då solskyddsfaktor?

Det är ett mått på hur länge du kan vara ute i solen utan att bränna dig. Fast det är individuellt. 

Om jag, som inte är en blekfis med rött hår och fräknar, kan vara ute i solen i en kvart utan att bränna mig (så att jag får en solskada, det vill säga röd hud som svider), innebär SPF50 att jag kan vara ute i solen 50 gånger så länge om jag har den produkten på mig, dvs ca 12 timmar.

Å andra sidan bör du återapplicera ditt solskydd. Det gör inte att du kan vara ute i solen så mycket längre än den beräknade tiden, men eftersom vi svettas ganska mycket i solen och skyddet kan rinna av så bör vi förstärka skyddet allt eftersom.

Har jag solskyddsfaktor 6 innebär det att jag kan vara ute utan att bli röd i 1,5 timme. 

SPF50 har alltså kraftigare solskyddsförmåga än SPF6 då 50 blockerar mer och effektivare än 6. 

Men låt det inte lura dig, 50 förhindrar INTE att du blir brun, det tar bara lite längre tid samtidigt som du hjälper din kropp att bygga upp ett effektivare skydd mot bränna, hudskador och framtida sjukdomar.

Detta gäller dock bara för UVB-strålar.

 UVA-strålar är farligare då de tränger ljupare ner i vår hud, å andra sidan behövs en mycket större dos UVA än UVB för att göra skada.

Det finns ännu inget allmänt vedertaget mått på solskydd för UVA, men vissa solskydd visar också hur de tycker att produkten fixar UVA. Exempelvis 4 av 5 solar.

Vad är en solbränna?

En solbränna är tekniskt sett en skada på huden som uppstått efter att ha blivit utsatt för UV-strålning. Det resulterar i att solen blir röd, irriterad och svider. En del får blåsor också. Allt beror på hur länge huden blivit utsatt. Likna det gärna vid en brännskada om du skulle råka bränna dig på en pajform du tar ut ur ugnen, ju längre du håller handen på en tokvarma formen ju större brännskada får du allteftersom värmen tränger ner i vävnaden.

Att bli solbrun innebär att kroppen börjar producera ett pigment, kallat melanin, som skyddar vår hud från UV-strålning. Produktionen påbörjas när vi utsätts för sol och färdas från den djupa huden till det yttersta lagret.

Tänk på att du inte kan för-bruna dig i solarium innan sommarsolandet och tro att du är tillräckligt skyddad av brännan från solariumet. Solariet ger en ytligare bränna än den naturliga vi får utomhus, det är därför vitkigt att du ändå använder solskydd trots solariebrännan.

Läkemedel och solbadande

Vissa mediciner går inte direkt bra ihop med solstrålarna. Exempel är antibiotika (ex doxycyklin, tetracykliin och lymecyklin) och

psykofarmaka (som Hibernal).

Läs igenom följesedeln som du fick med din medicin för att se om du ska vara försiktig med solen.

Hormonpreparat som p-piller kan ge påverkan av pigmenten, vilket kan ge dig ljusare fläckar i bland annat ansiktet, alternativt kan du få mörkare fläckar i ansiktet som stannar även på vintern. Det kan vara kosmetiskt störande och går att lasra bort.

Publicerat