Hörnan

Blogg: Mitt fel att Zeb dog?

Sommaren 2000, när jag var 13 år gammal, följde jag hänfört varje avsnitt av Familjen Macahan när serien åter visades på SVT. Det var ett kärt återseende för mina föräldrar och mitt första, omtumlande möte med super-Zeb i Vilda Västern.
Förra söndagen greps jag av ett plötsligt, oförklarligt nostalgisug, började googla på sökordet ”Macahan” och hittade bland annat en hel del fakta om mannen bakom Zeb, James Arness.
Jag hade fått för mig att han var död sedan länge, men blev nu på gott humör vid upptäckten att han vid 88 års ålder var lika levande som jag.

Men tji fick jag – för tre dagar senare gick karln och dog på riktigt.

Nyheten blev extra svårmissad med tanke på att den upptog hela Aftonbladets löpsedel och triggade 3500 svenskar att skriva hyllningskommentarer till den artikeln på nätet.
AB försökte dessutom locka folk att betala för att läsa James Arness avskedsbrev… men det kändes inte helt motiverat eftersom de där krämarna hade snott texten rakt av från Arness officiella hemsida.

Jag surfade in där i stället och räckte ut tungan åt den gnidiga kvällstidningen. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra: Hade han dött även om inte jag gått och upptäckt att han levde?
Publicerat