Friluftsliv

Sommarstugeägare flitiga sopsorterare

När vi flyttar ut till sommarstugorna fortsätter sopsorteringen.

Sopsorteringen har ökat kraftigt de senaste decennierna och idag återvinns cirka 35 procent av allt hushållsavfall. 1975 var siffran endast sex procent. Och det slutar inte för att vi flyttar ut på landet.

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3 084 svenskar om sopsortering på fritidshuset. Bland de som äger eller har tillgång till ett fritidshus svarar 85 procent att de sopsorterar på landet. Bland de som inte äger ett fritidshus i dag kan 87 procent tänka sig att sopsortera. Bäst i landet är skåningarna där 91 procent uppger att de sopsorterar i sommarstugan. Norrlänningar och Stockholmare är sämst, där är andelen 85 procent. Sopsortering är samtidigt en åldersfråga. Bäst på att sopsortera i fritidshuset är de i åldersgruppen över 61 år där 94 procent svarar att de sopsorterar. Sämst är åldersgruppen 25-35 år, där andelen är nere på 83 procent. 

 – Hemma i stan tror jag det är lättare att vi slarvar ibland. Här har vi sophämtning varje vecka. I sommarstugan sker sophämtning kanske varannan vecka och därför måste man tänka till rejält kring vad som kan slängas, bli kompost eller sparas och användas igen senare, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Det lönar sig att sortera

Det är en myt att de sorterade soporna blandas på tippen. Olika avfall skickas till återvinning var för sig. De som har i uppdrag att samla in förpackningarna måste lämna in avfallet rent och sorterat för att få betalt. 1 kg återvunnen plast minskar koldioxidutsläppet med 2 kg, jämfört med att framställa ny plast.

Tips för enklare sopsortering

Skölj ut kartonger
Så här på sommaren börjar det snabbt lukta om sopor och framförallt gamla mjölkkartonger. Skölj ur så behöver du inte bege dig till sopstationen lika ofta.

Handla med måtta
En stor del av den mat vi köper hamnar direkt i soporna. Köp bara så mycket ni behöver och laga mat på resterna så blir det mindre sopor att ta hand om.

Kompostera
Fritidshuset är den perfekta platsen för en kompost. Med en kompost skapar man perfekt jord för växterna och man bidrar också till att minska andelen sopor.

 

Publicerat