Du är här

2011-06-17 - Nyheter/Reportage
Tillträdande vd Per-Anders Bjuggstam är mycket nöjd över SCA och Holmen Skog köper elhybridskotare från EL-Forset. Foto: Loveframe

SCA och Holmen Skog köper elhybridskotare från Ö-viksföretag

Nu har nummer två och tre i raden av stora skogsbolag valt att investera i produkter från El-Forest.

Det är den nya elhybridskotaren B12 som fallit jättarna i smaken efter mångårig utvärdering, bland annat i ett forskningsprojekt kring miljövänligt skogsuttag.

El-Forest B12 är den senaste modellen av världens första elhybriddrivna skotare. B12 bygger på en nyutvecklad enhetsplattform, vilken kan förses med olika lastbärare.

– Vi tycker att den första prototypen har vidareutvecklats på ett antal viktiga punkter. B12 har en lastbärare vi tror fungerar, samtidigt som vi drar nytta av elhybridtekniken som visat sig fungera bra i den första prototypen, säger Jan Åhlund, skogsbrukschef på Holmen Skog som nu köpt sin första elhybridskotare.

Till att börja med investerar Holmen Skog i en maskin. Visar den sig producera lika snabbt och effektivt som en konventionell skotare, men till en lägre energiförbrukning, kommer den att följas av fler.

– Vi har en uppföljningsplan där skotarens prestation, bränsleförbrukning och miljöpåverkan kommer att utvärderas. Att vi satsar tid och pengar i detta beror på att vi känner att potentialen i form av miljömässiga och ekonomiska vinster överväger risken.
 

Häromdagen skrev El-Forest även kontrakt med SCA, som tror att det nya B12-konceptet kan ge en god produktivitet.

– Vi ligger i framkant när det gäller teknikutveckling och förbättringsarbete. Nu vill vi se om hybriddriften kan ge besparingar i form av lägre bränsleförbrukning. Dessutom är detta ett sätt att jobba med vårt miljömål om sänkta koldioxidutsläpp. Om produkten håller vad den lovar ser jag en bra framtid för den, säger Magnus Bergman, SCA.

Så här kommenterar El-Forests tillträdande vd, Per-Anders Bjuggstam, affären:
– När vi får dessa order av Holmen och SCA innebär det en möjlighet att gå från utvecklingsskede till produktionsstadium. Alla entreprenörer vet att dessa bolag bara köper produkter i framkant. Därför är det här en otroligt viktig referens för oss.
Dela med dig av denna artikel på: