Du är här

2011-06-27 - Malin H

FemCap

Till och med då det kommer till preventivmedel finns det mer alternativa, och ibland ekologiska metoder att ta till. Cervixpessaret FemCap är ett av dem.

Här kunde ni läsa lite om FemCap (som är en medicinteknisk produkt för födelsekontroll enligtbarriärmetoden) och ni är redan flera stycken som hört av er via mail och som kommenterat denna typ av hormonfria preventivmedel. Innan jul kontaktade kvinnan som importerar dem till Sverige mig och kollade om jag var intresserad av dem. Det passade inte då med kräkningar och foglossningar ;) men nu är läget annat och det var ett sådant lyckat sammanträffande att min BM föreslog just det som preventivmedel. Snacka om menat! :D
Här kommer i alla fall ett av bloggens mest utförliga inlägg med i princip all info som ni kan tänkas behöva/vilja ha samlad på ett och samma ställe. Håll till godo!

Att förhindra graviditet genom att täcka livmodertappen, cervix, längst in i slidan med en citronhalva eller en skål formad av krokodildynga, är känt sen tusentals år. Det första moderna cervixpessaret konstruerades i Tyskland 1838 , och följdes snart av flera.

 

(Bilder lånad härifrån och härifrån.)

Professor Alfred Shihata i Kalifornien skapade FemCap på uppdrag av sina patienter. 1999 började FemCap säljas i Europa, 2003 blev det godkänt i USA och får numera säljas över hela världen.

Det är tillverkat i ett hållbart naturmaterial, silikon, som är lätt att hålla rent, och viks ihop och förs längst in i slidan (på samma sätt som med en m-kopp),

där det täcker både livmodertappen och delar av slidväggarna.

FemCap behöver inte provas ut. Man vet vilken av de tre storlekarna man behöver utifrån sin 'livmoderhistoria';

  • Liten med diameter 22 mm – aldrig varit gravid.
  • Mellan, 26 mm -missfall, även tidigt, abort eller kejsarsnitt.
  • Stor, 30 mm -fött barn vaginalt/normalt.

Är man osäker om du haft ett tidigt missfall är det bättre att använda Mellan. Observera att det är viktigt att man vet var livmodertappen är så man vet hur djupt in man ska sätta FemCap.

FemCap är lika lätt att sätta in som en tampong eller menskopp, men man måste lära sig den speciella tekniken.
Man sätter på pessargel, viker ihop FemCap och för in den i slidan över livmodertappen. Då det täcker det ingången till livmodern och sädesvätskan samlas upp i vecket där pessargelet är placerat, och på så vis förhindras befruktning. Här finns mer information och instruktioner!

Innan man sätter in FemCap bör man eftersträva lugn och ro. Gör det max 42 timmar eller minst 15 minuter innan man är upphetsad, annars är det svårare. Man tvättar sig, sätter sig på huk och för in ett finger djupt i slidan för att känna var livmodertappen är. Den känns lite som en nästipp och läget
kan variera under menscykeln. (Man kan också krysta lite lätt om det känns svårt i början, så är det lättare att komma åt.)

Stryk på ett tunt lager (någon milliliter) med pessargel på långa ytterkantens utsida, så det går lättare att föra in. Undvik att ha gel där du håller i, så det inte halkar iväg.
Vänd så du får handtaget uppåt och tryck ut 2-3 ml. gel i vecket.

Man kan också ta en liten klick i skålen för att ytterligare öka säkerheten. (Om man inte håller på att lära sig att följa förändringen av sitt livmoderhalssekret, Billingsmetoden, och vill se det oblandat.)

Vänd så du får skålen uppåt, pressa ihop FemCap mellan tumme och pekfinger och för in det med den långa sidan först.

För in FemCap ned mot ändtarmen…

…och sen nedåt och bakåt så långt in du kan.

Tippa sen FemCap upp över livmodertappen. Sitter den rätt, så känner de flesta kvinnor och män inte av den alls. En del män kan känna att den finns där, några enstaka kan tycka det är lite obehagligt, men det kan variera.

Krysta lite och tryck samtidigt på kupolen/handtaget tio sekunder och förvissa dig om att du kan känna livmodertappen genom pessaret, så du vet att det sitter rätt.
Om FemCap inte täcker livmodertappen helt, puffa det på plats eller ta ut och sätt in på nytt.
Kontrollera alltid att den sitter rätt och inte halvvägs in.

Här finns en autentisk video på Youtube (man måste ha login för att få se) om hur man sätter in FemCap om man känner sig osäker trots ovanstående instruktioner.

Man måste vänta minst sex timmar efter senaste samlaget innan man tar ut FemCap. För att lättast komma åt, sätter man sig på huk igen och krystar lite. Roterar man handtaget så blir det lättare för att nå.
Tryck fingertoppen mot kupolen så suget släpper och du får in fingret under handtaget. Kroka sedan fingret runt handtaget och dra mjukt och lätt ut FemCap.

Tvätta sen Femcap med mild tvål och skölj i rinnande vatten, den går att vika upp så matroshatten blir som en sydväst. Torka av det eller låt lufttorka och lägg det i förvaringsdosan eller sätt in det igen.

Tillhörande gel är det miljömärkta Pessargel Contragel grön som har använts under ca. 40 år som pessargel. (Säkerheten med pessar anses öka om man dessutom använder pessargel, vilket framförallt gäller slidpessar.) Den baseras på mjölksyra som är bra för slidan och gör att spermierna immobiliseras. Cellulosan fungerar också som en extra barriär. Den är ofarlig att få i munnen och smakar dessutom friskt och syrligt med lite vanilj.

Ibland kan Pessargel Contragel grön svida lite om man har små slitningar eller småsår i slemhinnan. Det beror på att den har lågt pH och är sur, jämför med citron i sår. Det är inte farligt och brukar gå över rätt snabbt. Men se till att slemhinnan får läka innan pessaret förs in igen. Har du stora besvär med sår och sprickor ta kontakt med läkare.

För mig som fullkomligt älskar min m-kopp och dessutom kan sätta in den korrekt (det vet jag eftersom jag aldrig någonsin blött igenom) och ta ut den problemfritt tror jag detta kan vara ett kanonalternativ. Jag har fått chansen att testa FemCap och ett pessar är på väg hem till mig i detta nu, så på sikt kommer ni läsare att få veta MINA tankar kring FemCap. Av hänsyn till vår relation kommer Johans reflektioner helt att utelämnas, men jag kommer att delge er eventuella besvär, hur den känns att bära, hur i- och utförande fungerar osv. Men som sagt; 'på sikt', jag har ju rätt nyligen fått barn! ;)

Dessutom kommer vi att lotta ut ett FemCap i höst där en läsare har chans att vinna ett FemCap i valfri storlek med en tub tillhörande Pessargel Contragel grön. Håll utkik! :D
I nuläget kostar ett FemCap 790 :- men om man vill köpa en ny eller byta storlek (om man t.ex. inte fått barn men sedan får det och vill byta till en större storlek) så får man 100 :- i rabatt. Gelen kostar i nuläget 130 :- per tub. Frakt inom Sverige på 30 eller 45 :- tillkommer.

Kolla även in sidan Preventivmedel för att få fullständig information samt jämförelser mellan de olika preventivmetoderna. Jag älskar att även de mer alternativa metoderna finns med här!

Någon som har testat/känner sig nyfiken att prova på?Dela med dig av denna artikel på: