Du är här

2011-06-28 - Malin H

Gammelfarmors vetelängder

Ingen bakar såsom min farmor gör. Där är det som ett ljuvligt café varje gång man kommer på besök.

Leon är väldigt förtjust i hennes vetelängder så jag ska försöka mig på dem någon dag framöver!

8 st. längder, 200° - 225°

150 gr. smör *
½ l. havremjölk *
50 gr. jäst
½ tsk. salt *
1 ½ dl. socker *
1 ½ tsk. stött kardemumma *
drygt 1 ½ liter siktat dinkel *

150 gr. smör *
1 dl. socker *
1 msk. kanel *

pensling ägg *

pärlsocker, hackad mandel *

Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och låt den bli fingervarm. Smula ner jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken. Häll i resten av degspadet och tillsätt kardemumma, salt, socker och ca. hälften av mjölet. Arbeta samman till en seg och smidig deg. Tillsätt mjölet efter hand men spara lite till utbakningen.

Låt jäsa 40 min.

Arbeta degen i bunken tills den släpper kanterna och ta sedan upp den på mjölad yta. Knåda den smidig och dela den i 8 delar. Lägg bakplåtspapper på 2 st.plåtar.

Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca. ½ cm. tjock, och bred fyllningen i en rand mitt på. Rulla ihop längden och lägg 4 st. per plåt med skarvarna neråt.
Klipp centimetertjocka jack i rullen och lägg de växelvis åt höger och vänster för att få ett flätmönster.

Låt längderna jäsa ytterligare 30 min. och pensla med uppvispat ägg. Strö över garnityr och grädda längre ned i ugnen i ca. 15 min.

Går utmärkt att frysa.

Dela med dig av denna artikel på: