Skola & utbildning

Skolinspektionen godkänner åtgärdsprogram

Örnsköldsviks kommun får godkänt för det åtgärdsprogram som har avhjälpt eller kommer att avhjälpa de brister som Skolinspektionen funnit i verksamheten.

Skolinspektionen begärde efter tillsyn att kommunen skulle vidta åtgärder inom en rad olika områden. Däribland att se till rektorernas uppdrag säkerställs, bättre tillsyn över enskilda verksamheter, bättre uppföljning och utvärdering.
Åtgärder krävdes även inom utveckling och lärande, plats och valmöjligheter samt arbete mot kränkande behandling.

Kommunen har nu fått besked om att Skolinspektionen godkänner programmet i sin helhet, förutsatt att kommunen fullföljer de planerade insatser som de beskrivit i åtgärdsprogrammet.

– Det känns bra att Skolinspektionen sett seriositeten i våra förslag till förbättringsåtgärder. Hela vår organisation är engagerad i förbättringsarbetet på ett mycket positivt sätt, säger Torbjörn Öhlund, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Några exempel på åtgärder och planerade insatser är:

* En ny organisation för bildningsförvaltningens ledning och styrning av rektorernas uppdrag, samt en ny organisation med verksamhetschefer för hela kommunens förskoleverksamhet.
 
* Kompetensutveckling för rektorer och lärare. En speciell satsning görs på kompetensutveckling för lärande (formativ bedömning), samt speciella satsningar på kemi och fysik.
 
* Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för samtliga verksamheter.

* Ytterligare medel för förbättringar under 2011 och 2012  till förskolor med stora barngrupper och många små barn. Resurssystemet ses över utifrån lokaler, vistelsetid, öppethållande, barngrupp etc. 

* Det webbaserade verktyget för kommunikation med föräldrar som är under utveckling, införs på alla förskolor under läsåret 2011/2012.
 
* Gemensam bedömning av kvaliteten på inne- och utemiljöer i förskolan, ska göras utifrån ändamålsenlighet enligt läroplanens intentioner och behovet av omsorg.


Publicerat