Samhällsinformation

Legionellabakterier i Örnsköldsviksfjärden

Höga halter av legionellabakterier har uppmätts i Örnsköldsviksfjärden utanför Domsjö Fabriker och Domsjö såg.
Med anledning av tidvis höga halter av legionellabakterier i Örnsköldsviksfjärden utanför Domsjö Fabriker och Domsjö såg uppmanar Örnsköldsviks kommun boende och verksamheter runt fjärden att tills vidare inte använda vatten från fjärden till högtryckstvättar, vattenspridare, fontäner eller annat som innebär att de luftburna legionellabakterierna riskerar att spridas.

För att legionellabakterier ska smitta människor krävs att små vattendroppar, så kallade aerosoler, kommer ner i lungorna.

– De analyser som är gjorda i juni vid utloppet från Domsjö Fabrikers biorening, utanför udden vid bioreningen samt utanför vattenintaget till timmerbevattning vid Domsjö såg har innehållit höga halter av legionellabakterier säger Daniel Knutsson, miljöinspektör vid samhällsbyggnadsförvaltningen vid Örnsköldsviks kommun.

– Vi vet inte hur stort område i Örnsköldsviksfjärden som innehåller höga legionellahalter säger Daniel Knutsson. Domsjö Fabriker planerar ytterligare undersökningar och provtagningar på vattnet i Örnsköldsviksfjärden och det sker i samarbete med oss på kommunen.

Hösten 2010 inträffade fem fall av legionellasmitta kopplade till underhållsstoppet vid Domsjö Fabrikers bioreningsanläggning. Domsjö Fabriker har efter detta bl.a. sett över sina skyddsrutiner.
 
Legionellabakterier finns i utgående vatten från Domsjö Fabrikers bioreningsanläggning även vid normal drift.

En risk som har identifierats är den timmerbevattning som Höglands Såg och Hyvleri har vid Domsjö såg, där man tar vatten från Örnsköldsviksfjärden. Timmerbevattningen görs endast sommartid.

För att bedöma om timmerbevattningen skulle kunna göras denna sommar har prover tagits vid vattenintaget. Halterna av legionellabakterier i vattnet varierar, men har tidvis varit höga.

Kommunen tillåter därför inte att timmerbevattningen görs som tidigare. Höglands Såg och Hyvleri kommer att installera en reningsanläggning för att minska halterna av legionellabakterier som kan spridas via sprinklingen.
 
Fakta om legionella
Legionella — eller Legionärssjuka - är en lunginflammation orsakad av legionellabakterier. Legionella-bakterien, Legionella pneumophila, förekommer praktiskt taget i alla vattenmiljöer och växer till i temperaturer mellan 18 och 45 grader.
 
För att bakterien ska kunna smitta människor krävs att den kommer ner i lungorna via aerosoler, det vill säga små vattendroppar. De som insjuknar har i regel redan ett nedsatt immunförsvar. Fullt friska personer drabbas sällan. Antalet rapporterade sjukdomsfall i Sverige är 100-150 per år varav ca hälften smittas utomlands.
 
Sjukdomen som yttrar sig som lunginflammation är behandlingsbar och prognosen är vanligen god. Den vanligaste smittkällan är duschanläggningar och bubbelpooler. Dödsfall är sällsynta i Sverige men enstaka fall har förekommit under årens lopp.

Ytterligare information:
Daniel Knutsson, miljöinspektör Örnsköldsviks kommun tfn 0660 — 880 19, 070 — 309 45 31

Dela
Publicerat