Samhällsinformation

Ny DNA-lag ska hjälpa polisen

I går trädde en ny lagändring i kraft, vilken kommer att innebära att utredningar av till exempel villainbrott och bedrägerier ska underlättas.
weEU-länder ska kunna dela information om DNA-profiler till varandra, när man misstänker att det handlar om brottslingar från andra länder.

– Vi hoppas att vi ska kunna klara upp fler brott. Under de senaste fem åren har det blivit en slags internationalisering av brottsligheten, där vi har problem med ligor som kommer till Sverige, gör ett antal brott och sedan lämnar landet, säger Börje Öhman, informationschef på Polisen i Västernorrland, till P4 Västernorrland.

Polisen kan, i och med lagändringen, söka på DNA-profiler och fingeravtryck inte bara i det egna utan även i andra EU-länders register. Vid en träff kan polisen sedan göra en begäran om att få ut mer information. Och Börje Öhman tror att det kommer underlätta utredningen av vissa typer av brott.

– Jag tänker framförallt på de grova brotten. Seriebrotten, åldringsbrott, bedrägerier via bankomater och kortkapningar.
DNA-provtagningen sker med hjälp av så kallad topsning, där brottslingen får
lämna ett salivprov. Börje Öhman tycker inte att det är integritetskränkande.


Publicerat