Du är här

2011-08-12 - Mat & dryck
Finalisterna från vänster: Josefine Baummann, Stockholm, Märta Grundberg, Örnsköldsvik, Lina Olsén, Ekeby/Bjuv, Martina Alm, Ljungby och Fredrik Johansson, Öland.

Blir Märta från Ö-vik Årets Konditor?

Fyra kvinnor och en man är utsedda att tävla i det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Märta Grundberg, 24, från Örnsköldsvik kan i oktober bli titulerad Årets Konditor.

Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 14 oktober i samband med Chokladfestivalen.

Årets konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i konditorhantverket och är en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet.  Temat för årets tävling är ”Styla om ett kafferep”.

Under den fem timmar långa tävlingen ska finalisterna skapa en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk från en råvarukorg vars innehåll avslöjas för finalisterna kvällen innan finalen. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.

– Konditoryrket är ett gediget hantverk som kräver mycket kunnande och stor skicklighet. Det är också ett utmanande och kreativt yrke. Det är roligt att se hur tävlingen haft stor betydelse för utvecklingen av konditorbranschen i Sverige. Ett exempel är hur allt fler unga, konstnärligt begåvade kvinnor söker sig till yrket. Det märks inte minst på antalet kvinnliga finalister i årets tävling, säger Martin Lundell, VD på SBK.

Märta Grundberg från Örnsköldsvik arbetar numera på PM bröd & sovel i Växjö.


Dela med dig av denna artikel på: