Du är här

2011-09-04 - Lisa B

Varför barn kollar så mycket (utkast)

"Hur ska man som förälder bete sig när ens barn glor på de som sitter i rullstol?" tror jag de flesta föräldrar någon gång har funderat på. För visst kollar barnen.

Man kanske tror att barn alltid kommer att se rullstolar på det sättet, de är ju nyfikna. Självklart är rullstolar spännande, men det finns faktiskt en anledning till att barn blir så otroligt facinerade. Det är media som inte visar "öppet" rullstolsburna samt rullstolsburna som väljer att inte synas. En ond cirkel. Hur mycket syns egentligen permobilar i barnprogram? Inte alls ofta. Hur ofta ser man någon som sitter i rullstol vara programledare? Aldrig. De få gångerna barn ser rullstolsburna är på stan (då oftast föräldrarna menar "kolla inte!" för att de skäms) eller när det visas ett program om rullstolsburna.

Det är inte konstigt att vissa människor får en skev bild av rullstolsburna. De som har en viss bild av mig, kanske är det dom som blev tillsagda av deras föräldrar som barn. Att inte kolla. Samhället delar upp rullstolsburna och "normala" människor på ett rätt tydligt sätt. Att de finns trappor i en gympasal är ju bara ett annat exempel.

Som förälder har du två val. Antingen försöker du ignorera det eller så säger du något i stil med "ja, ser du!" för att avdramatisera det "stora" med att se rullstolen. Eller kommer ni fram, frågar om en kram och klappar min permobil.

Eller förresten, gör inte det.

Dela med dig av denna artikel på: