Samhällsinformation

Politikerutmaningen: Vi låter bilen stå – gör det du också!

Länets ledande politiker tar ett gemensamt grepp och utmanar kollegor och medborgare i Västernorrland att lämna bilen hemma den 22 september.
Utmaningen sammanfaller med den internationella bilfria dagen som är en del av upplysnings- kampanjen Trafikantveckan vars syfte är att motivera Europas medborgare att gå, cykla eller resa med kollektivtrafiken.

Sittande kommunal- och oppositionsråd i Västernorrland har tillsammans beslutat att den 22 september lämna bilen hemma och istället gå, cykla eller resa kollektivt till jobbet. Samtidigt utmanar de sina kollegor och länets medborgare att göra det samma. Förutom att lämna bilen hemma kommer man också att utföra ännu hemliga aktiviteter i kollektivtrafikens förtecken, aktiviteter som kommer att utspela sig mitt ute i respektive kommuns kollektivtrafik.

Först ut är Sundsvalls kommunalråd Magnus Sjödin och oppositionsrådet Peder Björk som den 23 september kommer att befinna sig ute i Sundsvalls kollektivtrafik där de kommer att utföra sin aktivitet. I Timrå kommer sedan kommunalråd Ewa Lindstrand och oppositionsråd Tony Andersson att utföra en liknande aktivitet den 5 oktober. Datum för resterande kommuner är ännu inte spikat, men aktiviteter blir det! Under dessa tillfällen kommer medborgarna i respektive kommun, på ett lättsamt sätt kunna ställa frågor kring kollektivtrafiken till sina toppolitiker.
 
Syftet med politikerutmaningen är, dels att sätta fokus på det kollektiva resandet, men också att belysa alla de förbättringar som, under de senaste åren, gjorts kring kollektivtrafiken i länets respektive kommuner.
 
Politikerutmaningen är en aktivitet inom EU-projektet Bästa Resan. Projektet har 19 medfinansiärer, där Länsstyrelsen Västernorrland är projektägare, som tillsammans verkar för att förändra människors attityder och beteenden till kollektivtrafik så att kollektivtrafik upplevs som ett förstahandsval.

För mer information om Bästa Resan: www.bastaresan.se
 
Publicerat