Samhällsinformation

Många barn använder inte cykelhjälm

Hälften av alla barn riskerar sitt liv: cyklar utan hjälm trots lag. Knappt 70 procent av barnen i Västernorrland använder hjälm.

Forskning har visat att cykelhjälmen kan minska antalet icke dödliga skallskador med hälften. Trots detta är det bara hälften av Sveriges barn som använder cykelhjälm. Det visar NTF:s nya mätning som är gjord i 45 kommuner och där man har observerat drygt 12 700 barn. I Västernorrlands län gjordes mätningen i Ånge och Timrå.

Våren 2011 mätte NTF cykelhjälmsanvändningen utanför 130 grundskolor runt om i landet. Totalt tittade man på 45 kommuner. Mätningen visar att endast 49 procent av landets cyklande barn använder cykelhjälm. Sedan 2005 är det lag på att alla barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm.

– Barns trafiksäkerhet är vuxnas ansvar och här måste ett ansvar läggas både på föräldrarna och på skolan. Skolan måste börja prioritera trafikfrågorna och hjälpa barnen att göra trafiksäkra val. Föräldrar måste fortsätta att tjata och visa att de bryr sig, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland

Ett barns hjärna är inte färdigutvecklad förrän i 20-årsåldern vilket gör den extra känslig för skador som uppträder exempelvis vid en cykelolycka med slag mot huvudet. Vid många sporter är det självklart att alltid ha hjälm, t ex inom ishockey och ridning.

Skillnaderna över landet är stora, allra störst bland de äldre pojkarna.
 
– Föräldrar måste vara goda förebilder och själva använda hjälm. Hjälmanvändningen bland vuxna är till exempel betydligt högre i Stockholm än i Gävleborg och Västmanland, det avspeglar sig på barnens användning, säger Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland
Publicerat