Skola & utbildning

Betald traineeplats efter avslutad utbildning

När processoperatörsutbildningen nästa höst återkommer till Örnsköldsvik kopplas utbildningen ihop med ett traineeår i samarbete med ett antal företag.

Hösten 2012 öppnas åter en möjlighet att söka till Umeå universitets tvååriga processoperatörsutbildning i Örnsköldsvik. En nyhet för de studenter som då påbörjar programmet är att företag erbjuder betald traineeplats efter avslutad utbildning.

En processoperatör arbetar med moderna IT-lösningar och ansvarar för att produktionen sker i så hög takt och med så hög kvalitet som möjligt. Traineeplatser kommer att ge de nyutexaminerade en unik möjlighet att lära känna företaget eftersom de varvar tjänstgöring med studieresor och kompetensutveckling.

– Traineeprogrammet är en betald grundlig introduktion till yrket där de som går programmet skaffar sig ett brett kontaktnät och en värdefull kompetens om branschen. Målet är att de som avslutat traineeprogrammet ska ha goda kunskaper om företaget, yrket och kunna arbeta i produktionen på ett effektivt sätt, säger Anna Edblad, personalchef M-real Sverige AB, i Husum.

Processoperatörsprogrammet är initierat och framtaget tillsammans med Norrlands processindustri. Syftet är att höja kompetensnivån och säkerställa rekryteringen av processoperatörer eftersom processindustrin står inför stora pensionsavgångar den närmaste 10-årsperioden.

– För oss är denna utbildning i viss mån en överlevnadsfråga. Det är absolut avgörande för oss att vi har tillgång till välutbildade processoperatörer. Branschen behöver både kvinnor och män med lust att utvecklas i detta mångsidiga och ansvarsfulla arbete, säger Billy Nordin, personalchef vid Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik.

Ett samarbetsavtal kring traineeverksamhet tecknades förra veckan mellan sju industrier i Örnsköldsvik- och Piteåområdet och teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet.

Deltagande företag är AkzoNobel AB i Örnsköldsvik, Boliden Mineral AB Rönnskärsverken, Domsjö Fabriker AB i Örnsköldsvik, M-real Sverige AB, Husum, SCA Packaging Obbola AB, SCA Packaging Munksund AB i Piteå, Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå.

Anna Mannelqvist, projektsamordnare vid Enheten för näringsliv och samhälle vid Umeå universitet, är mycket nöjd med avtalet om traineeprogrammet som slutits mellan processoperatörsutbildningens samarbetsföretag och Umeå universitet.

– Att kunna erbjuda traineeplatser kopplat till utbildningen är helt fantastiskt och också unikt vid Umeå universitet. Företagen får hjälp med kompetensförsörjning och våra studenter får kvalificerade och intressanta jobb. Detta är samverkan när den är som bäst!, säger hon.

Publicerat