Träningstrion

Efter Umeå - Al, All och Alll

En svår fråga är hur snabbt pulsen skall slå då man tränar. Sammanfattningen är variation. Hjärtat behöver olika belastningar i olika mängder.

Det fins många teorier om hur man skall träna. Hur mycket intervall man skall köra kontra distans osv. Det alla träningsfilosofier har gemensamt är variation. Hjärtat är i stort sett som vilken muskel som helst i kroppen. Den puls/frekvens hjärtat arbetar på blir det bra på. Samma sak om du styrketränar, det finns ingen som styrketränar och kör samma övningar och samma rep i ett helt år. Variation både på belastning/vikt samt antal repetitioner utvecklar muskeln maximalt.

Hjärtat fungerar på samma sätt. Hjärtat behöver jobba länge på låg puls men även att kunna jobba på väldigt hög puls. Nu är det ju så att kroppen är lite mer invecklad än så. När man tränar lågintensiv träning (Al/distans) förbättras även kroppens mitokondrier. Mitokondrierna finns i cellerna och är kroppens fabriker. Med hjälp av dessa skapar kroppen ATP (energi). Ju fler man har desto bättre blir du som individ på att skapa energi samt ta hand om laktatet. Detta tränar du bäst i samband med Al/distans. Även kapilärtätheten (blodkärlen ute i musklerna) i musklerna ökar i samband med Al/distans. Om vi förenklar det hela. Tänk dig en motor. Du har en förgasare samt en cylinder. Förgasare=insläppet av energi. Cylinder= kapaciteten på hjärtat. Är förgasarn för liten så får vi inte full effekt. Är förgasarn för stor så kan vi inte varva ur.

Så vad skall man då tänka på! Börja med att sluta springa samma runda och jämföra tiderna. Det funkar inte och kroppen kommer att stanna i utveckling. Mitt tips är följande. Gör ett maxpuls test. Läs "Puls och laktat-baserad träning" eller någon annan bra bok. Har du ändå inte förstått så ringer du mig :) 

En generell regel om du har 180 i maxpuls (detta kan skilja enormt beroende på hur din träningsbakgrund är), då kan det se ut som följande om du har kört gubbtempo ett tag:

Al (distans) 105-125 i puls, All (snabbdistans) 130-150, Alll (intervall) 155-167. Ja jag förstår att din första reaktion är men då får jag ju gå om jag skall ha Al/distans. Ja så är det från början. Fredrik skulle kunna hålla 150 i distanspuls men då har han en bra cylinder och grymma förgasare också... 

Oftast ligger förhållandet på Al 70-80% av all träning All 10-15% Alll 10-15% För en elit tränad skidåkare.

Publicerat