Du är här

2011-11-18 - Sjuans Spotifylistor

Lyssna på Andreas Spotifylista

Här är min hyllning till vinylskivan.

Klicka här för att komma till Andreas lista på Spotify!


Oj vad många listor man skulle kunna göra. Det finns ju så otroligt mycket bra musik. Men den här listan får bli en hyllning till vinylskivan. Pappas stora vinylsamling på Beckastigen 4 som lade grunden till mitt musikintresse. Tidiga NHL morgnar med Peo på Själevadsgatan - alltid med mollbergs blandning, frallor från Lunbergs och soul på vinyl i pauserna. Samt sena nätter i studion på Skolgatan - nya samplingar, uppdruckna glas och blödande ögon.

Vi skippar dom abstrakta b-sidorna för denna gång och fokuserar på hits. I alla fall är det hits i min samling =)

Street player - Chicago
I farsans vinylsamling fanns alla Chicago skivor. Låtar som 25 or 6 to 4, Make me smile, Call on me spelas på JBN högtalare och slutsteg. Street Player är kanske inte den första låten man tänker på när man nämner Chicago men är det självklara öppningsspåret för en fredagkväll.

Move on Up - Curtis Mayfield
Det var Peo som på allvar fick mig att upptäcka soulen. På våra NHL morgnar var det Isaac Hayes "Hot Buttered Soul" och Curtis Mayfield "Super fly" som rullade i högtalarna. Här väljer jag Curtis största hits Move on up som passar bra nu när helgen är här.

Go your Own Way - Fleetwood Mac
Fleetwood Macs största hit och vissa skulle nog säga att detta är ett uttjatat spår. Men detta är en så fruktansvärt bra låt att jag bara måste ha med den. Mich Fleetwood plågar trummorna på ett sätt som bara han kan göra och Lindsey Buckingham, världens bästa popgitarrist, spelar sina enkla och självklara riff man blir lycklig av.

Ventura Highway - America
Beatles gamle producent George Martin producerade 7 av Americas album och de flesta hittar man i farsans samling. Så här ska akustiska gitarrer och stämsång låta.

Breakfast in America - Supertramp
Detta är väl Supertramps största hit. Spikpiano, träblås och tror att det är en tuba som dom också gömt i låten. Genialt.

Carry on - Crosby, Still, Nash & Young
Supergruppen som bildades till Woodstockfestivalen. Hårt komprimerade akustiska gitarrer och stämsång genom hela låten.

God Only Knows - The Beach Boys
Brian Wilsons mästerverk från Pet Sounds som inte behöver någon närmare presentation.

Rocket Man - Elton John
Elton John har fått utstå mycket kritik under de sista åren. Med filmen Almost famous där låten Tiny Dancer medverkade fick han lite erkännande igen men fortfarande så tror jag att många förknippar honom med lejonkungen. För ett par år sedan var jag på en konsert med Elton John och där gjorde han en kanonversion av Rocket Man och i bakgrunden så spelade man en film där Justin Timberlake spelade Elton John som ung.

Dancing in the moonlight - Thin Lizzy
Det var också genom Peo som jag började att lyssna på Thin Lizzy på riktigt. Phil Lynott. Man behöver inte säga mer.

Love Gun - Kiss
Kiss är för mig pojkrummet hemma i Domsjö. På 80-talet var det Lick it up som gällde, målade ansikten och planscher på väggen. Lite senare upptäckte man att det fanns en tid före 80 - talet.

Crazy Love - Van Morrison
Avslutar med Van Morrison och Crazy Love. Tagen från hans mest framgångsrika album Moondance.

Dela med dig av denna artikel på: