Du är här

2011-11-18 - Film-TV-Radio
  • Martyrs blev oerhört omtalad i internationella skräckfilmskretsar som den mest välproducerade filmen i sin genre på längre. Foto: Pan Vision (Klicka på pilarna för att se fler filmbilder)
  • Trolljägaren blev Norges stora succéfilm 2010. Foto SF
  • Paranormal Activity hade en budget på ynkliga 15 000 dollar men har spelat in 200 miljoner dollar. Foto: SF
  • Nightmare on Elm Street är en klassiker i skräckfilmskretsar.

Rysligt filmmaraton

Filmstudio U bjuder på fyra rysare i sträck på Folkan i morgon lördag, och allt är gratis.

Filmstudio U är en av landets äldsta ungdomsfilmstudior och en av få som fortfarande är aktiv. Varje säsong bjuder de på att stort antal filmer, som är helt gratis att se.

Nu på lördag, 19 november, har de satt ihop ett rysarmaraton med fyra filmer. Först ut är norska succéfilmen från i fjol, Trolljägaren

Tre studenter från en högskola i Volda ska göra en dokumentärfilm om björnjakt och de närmar sig en misstänkt tjuvjägare som åker omkring i en sliten Land Rover med något som ser ut som stora rivmärken i plåten. Han är vresig och svår att komma inpå livet men så småningom låter han ungdomarna följa med på vad som visar sig vara en jakt på troll, något som myndigheterna mörkat under mycket lång tid.

Efter det visas skräckklassikern A Nightmare on Elm Street från 1984. Den första filmen i kultförklarade serien om Freddy Krueger, i regi av Wes Craven som senare fick stora framgångar med Scream-serien.

Paranormal Activity från 2007 spelades in med minimal budget men blev en jättesuccé. Visades först på Screamfest Film Festival i oktober 2007 men på grund av sitt rykte som mycket skrämmande och på det dokumentära sätt filmen filmats på fick den även världspremiär den 16 oktober 2009, med hjälp av Steven Spielberg.

Sist ut på rysarkvällen är Pascal Laugiers riktigt otäcka Martyrs från 2008. Lucie har varit försvunnen i över ett år när hon hittas. Flickan befinner sig i chock och har utan tvivel utsatts för fruktansvärda brott. Flera år senare driver Lucies hämndbegär henne till omänskliga handlingar. Det är dags för vedergällning, och det är inte vackert. Martyrs blev oerhört omtalad i internationella skräckfilmskretsar som den mest välproducerade filmen i sin genre på längre.

Rysare från 17.00 till strax efter midnatt på Folkan. Dessutom är det gratis. Ta med någon att hålla i handen.

Dela med dig av denna artikel på: