Du är här

2019-12-22 - Samhällsinformation

Förbered för en brandsäker jul

Se Brandskyddsföreningens film "Jag släckte ljusen" och kolla in tipsen på hur du skyddar dig mot bränder.

Ta hand om er och var försiktiga med ljusen!

Visst är julen en härlig tid. Mitt i den mörkaste årstiden lagar vi god mat, pyntar våra hem och tänder ljus. Tyvärr är det även under denna tid som de flesta bränder med levande ljus inträffar.

Jul och nyår är den period på året som det inträffar flest bränder i byggnader i Sverige. Antalet insatser för brand i byggnad är mer än 50 procent högre i december än i juli.

De flesta som omkommer i bränder gör det på natten i sin egen bostad. Med en fungerande och rätt placerad brandvarnare ökar chansen att upptäcka branden i tid och ta sig ut.

Efter julen så ställer vi till med ytterligare kalas. Nu är det nyåret som ska firas. Glitter och glamour, ljus, tomtebloss, raketer och fyrverkerier. Tänk på att många olyckor händer när dessa nyårsraketer ska smällas av.

Vi vill med detta i åtanke ge några goda råd till alla er därute. Ägna en stund i lugn och ro åt att läsa igenom våra råd om hur du och din familj kan fira en tryggare och säkrare jul och ett Gott Nytt År.


Så skyddar du dig mot bränder:

Kontrollera att ni har brandvarnare hemma. Byt batteri en gång per år och kontrollera att den du har fungerar genom att trycka på testknappen. Är din brandvarnare äldre än 10 år bör du byta ut den mot en ny.

Alla bör ha en brandsläckare hemma. Vi rekommenderar att alla har en 6 kg pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.

Tänd bara ljus i obrännbara ljusstakar. Ta bort alla brandfarliga dekorationer. Var extra försiktig med värmeljusstakar.

Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det.

Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar stickkontakten ur vägguttaget.

Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt, ett lock, en plåt eller matta (undvik vatten).

Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats.

Dela med dig av denna artikel på: