Du är här

2011-12-09 - Svenska
Foto: Bokani Ncube

Från Rwanda till Örnsköldsvik

Clementine från Rwanda: “Det var ett mirakel att vi hamnade i Sverige. Min första dag i Sverige kommer jag ihåg som väldigt lycklig, det var en glädje att befinna sig långt ifrån kriget”.

Clementine bor på Sörliden med sina fyra barn. Till Sverige och Örnsköldsvik kom hon och hennes familj 2003 efter en flykt från inbördeskriget i Rwanda. Det var Integrationsenheten från kommunen som mötte dem och hjälpte dem tillrätta den första tiden med information om staden och det nya samhället.

Den skrivna informationen de fick tappades dock bort efter ett tag, berättar Clementine. ”Vi skulle ha behövt muntlig kontinuerlig information om allt detta nya, ett papper är inte tillräckligt för att komma ihåg all den viktiga informationen”, säger hon.                                                                                 

De första dagarna i Sverige var väldigt kalla, men upplevelsen av att känna sig trygg här gjorde Clementine lycklig. Att det inte skulle bli lätt att lära sig språket och att komma in i samhället förstod hon, men ville verkligen göra sitt bästa.   

Ett råd som Clementine vill ge till alla som är nya i Sverige är att de måste inse värdet av att verkligen ta Komvux-studierna på allvar, då det svenska språket är nyckeln till att effektivt integreras i samhället. Clementines mål är att lära sig ett yrke som gör det möjligt för henne att få ett jobb.

Dela med dig av denna artikel på: