Svenska

Guide till svenskt Julbord

Hur ska man tänka när man tar för sig av julbordet? Vad det är som passar ihop och finns det några oskrivna regler kring detta stora buffébord? Kan man ta allt på en enda gång? Här följer en liten guidning:

Första turen runt bordet: Det första man tar för sig är lite olika inlagda sillar som till exempel kryddsill eller senapssill. Man kan ta en liten smakbit av alla sillar som bordet erbjuder. Det passar också att ta för sig sillsallad och stekt strömming inlagd i ättika. Till detta tar man kokt potatis och gärna något bröd, som till exempel tunnbröd. Många väljer också att ta rödbetssallad och/eller andra sallader. Då har man en lagom fylld tallrik.

Andra turen: Fortsätter man med fisk, men nu den rökta, gravade eller kokta fisken. Det kan vara lax, strömming, ål men också räkor, samt potatis och eventuellt sallad.

Tredje turen: Då är det dags att pröva julskinkan och kanske ”dopp i grytan”, men också olika korvar, leverpastej, grisfötter, kallt uppskuret kött, kalvsylta eller pressylta. Äggsallader och kanske andra sallader som legym- och mimosasallad. Inlagda rödbetor eller rödbetssallad passar bra till syltorna. Potatis kan man ta även nu och gärna bröd, om man inte börjar bli för mätt förstås.

Fjärde turen: Nu tar man det som kallas småvarmt, och det är Janssons frestelse, laxpudding, revbensspjäll, fläskkorv, prinskorv (små korta korvar) köttbullar, brunkål, rödkål och lutfisk. Nu börjar det bli lite mycket av det goda, om det inte är så att det är det här man föredrar på julbordet och knappt ätit något av det andra på buffén. Då klarar man även en potatis till det småvarma.

Femte turen: Är lite av en efterrättstur där man kan ta för sig av frukt, bärkompott, fruktsallad, gräddfyllda mandelkakor med bär, ris á la Malta, risgrynsgröt (julgröten). Ost och kex kan det också finnas uppdukat på bordet.

 

Obs! Det är inte ovanligt att det kan ta några timmar när man är i gott sällskap.  

Publicerat