Ungdom

Under jul och nyår är det många som behöver prata

Behovet av att ha någon att prata med är stort när oro för missbruk och kriminalitet smyger sig fram. Det menar Hassela Helpline som för femte årethar jouren tillgänglig.
Hassela Helplines mångspråkiga jourrådgivning har en vilja att vara tillgänglig alla storhelger, så som Jul och Nyår, Midsommar, Halloween och Valborg.

Jourens många samtal handlar ofta om drogvanor. I CANs årliga rapport om skoleleves drogvanor framgår det att cannabis är den mest använda drogen hos ungdomar i 9:e klass.

I den senaste undersökningen är det cirka sex procent av eleverna i årskurs 9 som använt cannabis. Andelen elever som under perioden uppgivit att de använt någon annan sorts narkotika varierar i huvudsak mellan noll och en procent. Även när det gäller gymnasieelevernas erfarenhet av olika narkotikapreparat var cannabis den vanligaste formen. I den senaste undersökningen var det 19 procent av pojkarna och 13 av flickorna som uppgav detta. De vanligaste preparaten efter cannabis var bensodiazepiner och amfetamin vilka vardera uppgavs av två procent av eleverna i gymnasiet.

Hassela Helpline bemannas huvudsakligen av volontärer, tack vare det stora engagemanget som finns hos frivilliga kan Hassela Helpline möjliggöra en bred tillgänglighet. Jouren kommer att bemannas på svenska, spanska och engelska.

Hassela Helpline - 0200-220 555

Publicerat