Björna

Ny kyrkoherde i kommunen

Peter Persman är ny kyrkoherde i Själevad, Mo och Björna. På söndag välkomnas han till församlingen av biskop Tuulikki Koivunen Bylund.
– Det känns viktigt att fortsätta göra en kyrka som är angelägen för dem som bor i bygden, säger han.
Peter Persman är 42 år och uppväxt i Partille utanför Göteborg. Han prästvigdes för 16 år sen i Göteborgs stift och har sedan dess arbetat i bland annat Tyresö församling i Stockholm, som är en av de största i Sverige med sina 42 000 invånare. Han kommer närmast från en kyrkoherdetjänst i Hässjö, Tynderö och Ljustorps församlingar i Medelpad.

Att ha arbetat i både stora och små församlingar är något Peter Persman känner att han har nytta av i sin nya tjänst..
– I Tyresö fanns det resurser och stora möjligheter att utveckla verksamheten och det var väldigt roligt och inspirerande, men kyrkoherdehantverket har jag lärt mig av att jobba i en liten församling. Där måste man arbeta effektivt eftersom de ekonomiska resurserna är små, säger Peter.

I Själevad, Mo och Björna församlingar bor det cirka 21 900 personer varav 84 procent är medlemmar. Så nu återgår han till att arbeta i de lite större sammanhangen. Peter Persman har hunnit jobba i ungefär två veckor i de nya församlingarna och han ser fram emot det fortsatta arbetet.
– Det är en spännande utmaning även om pastoratet redan är blomstrande. Här handlar det om att styra upp det som är bra och utveckla det vidare och att ställa om ekonomin till ett hållbart sätt att jobba, säger han.
Peter veckopendlar för närvarande till Själevad och bor då i Överhörnäs.

Söndagen den 22 januari klockan 11.00 tas Peter Persman officiellt emot som kyrkoherde i församlingen i samband med högmässan i Själevads kyrka. Mottagandet leds av biskop Tuulikki Koivunen Bylund.
Publicerat