Världsklass-bloggen

Hitta mötesformen där alla kommer till sin rätt

Om ett par veckor ska jag processleda ett möte med 12 personer som ganska förutsättningslöst ska diskutera samarbete kring att skapa Kulturtåg längs Botniabanan och i förlängningen Ådalsbanan. Ett spännande område som uppbådat stort engagemang.

 

På många sätt är 12 personer en väldigt bra storlek på en grupp. Men det är alltid en utmaning att vid ett första möte, där allt ännu är ett oskrivet blad, föra samman en grupp så att alla ges utrymme och kommer till tals. Och inte minst komma till sin rätt. Vi är alla olika och har olika lärstilar som påverkar i vilken grad vi kan bidra vid de konventionella konferensbordssittningarna.

Det handlar om att skapa förutsättningar och en arena där människor kan mötas och arbeta på ett jämlikt och kreativt sätt. Där alla kan vara medskapande. Min erfarenhet är arr det också blir mycket mer lust fyllt då.

I höstas gick jag en utbildning i den typen av mötesteknik: WPPF (Whole person process facilitation). Det är en kusin till Open space kan man säga. Den utbildningen har stärkt mig i att den här typen av möten gör resultatet tusenfalt bättre än de traditionella ”sittningarna” och upplevelsen av delaktighet mycket högre.

Vi som gick utbildningen i höstas har bestämt oss för att starta ett nätverk i Örnsköldsvik för alla som är intresserade av att utveckla kreativa mötesformar i sina organisationer. Nätverket kommer att ta form under våren. Hör av dig om du vill vara med i nätverket!

/ Frida

 

Vill du veta mer om WPPF så finns det mer information  på openspaceconsulting.com

Publicerat