Svenska

Kulturella möten på folkhögskola

Kvinnor från olika delar av världen blir bättre på svenska språket med hjälp av skapande verksamhet tillsammans med svenska kvinnor.

”Världens kvinnor” är en kurs på Örnsköldsviks Folkhögskola som vänder sig till kvinnor med invandrarbakgrund som vill träna svenska språket mer, men samtidigt också få möjlighet att lära sig textilt hantverk. Den tvååriga Kursen är även öppen för svenska kvinnor som vill gå kursen för att både lära sig om andra kulturer och textilhantverk. Förutom hantverk och svenska ingår även ämnena samhällsorientering, hälsa och friskvård, datakunskap, matkultur/ konsumentkunskap, arbetslivsorientering och praktik.

– Det som är så roligt med den här kursen är att få veta hur de andra har levt och haft det, vilka tankar de har och att få veta mer om deras kulturer. Det var därför jag sökte den här kursen, säger Eva Johansson.

Det är just nu 20 kvinnor från olika delar av världen tillsammans i den nyrenoverade, mysiga skolan som ligger centralt i Örnsköldsvik. Stämningen bland deltagarna är positiv och inspirerande. 5 av kvinnorna är svenskar och de övriga 15 nysvenskarna kommer från Peru, Kambodja, Eritrea, Kongo Kinshasa, Libanon, Afghanistan och Irak. Samtliga har gått färdigt sfi (svenska för invandrare) på komvux och har varit i Sverige ett antal år.

En av dem, Hamdie Ibrahim, som har bott i Sverige nästan halva sitt liv och hunnit få sex barn, tycker att kursen hjälpt henne mycket. Nu efter snart två år på folkhögskolan vågar hon prata mer svenska.

Lena Zachrisson som är kursledare och hushållslärare berättar att varje elev i gruppen, en dag i veckan under vårterminen får en helt egen dag att presentera både sig själv och sitt hemland precis på det sätt man vill. Lite grand som att vara ”stjärnan på slottet” för en dag. Men följande dag fortsätter temat med att man gör en maträtt från den personens hemland, vilket hittills varit ett mycket uppskattat inslag på kursen. Denna vecka var det eritreanskt tema och man bakade bland annat det eritreanska surdegsbrödet injera.

Något som Lena själv blivit påverkad av är synen på tid som skiljer sig åt mellan olika kulturer:                                                                                 

 – Vi säger ju att tiden går, men det är också så att tiden kommer. Tiden kommer till oss. Vi här i Sverige säger att vi måste skynda oss så mycket, vi måste hinna med det och det. Men det vi inte hinner idag, hinner vi väl i morgon. Jag tror man blir mer tillfredsställd och lycklig som människa om man tänker mera så; att tiden kommer och inte bara går.

Lisbeth Vestin som är konsthantverkare och kvinnornas lärare i textilt skapande, säger att man inte behöver ha några speciella förkunskaper i sömnad eller hantverk för att gå kursen.  Nu ska eleverna få vara med att skapa ett kollektivt verk via Svenska Hemslöjdsföreningen som firar 100 år i år. De jobbar för fullt med utställningen, ”Ser du löven för alla träd”, som kommer att bestå av sammanlagt 100 träd med 2000 löv som slöjdare runt om i landet gjort. I juni kan man se utställningen på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

På Örnsköldsviks folkhögskola finns nu även en nystartad kurs riktad till nyanlända och nysvenskar. ”Leva, arbeta och bo i Sverige ” heter den. På förmiddagarna studerar eleverna sfi på komvux och på eftermiddagarna kommer de till folkhögskolan för att lära sig mer om det svenska samhället, som till exempel hur den kommunala servicen fungerar. Genom folkhögskolan får eleverna också gå på flera olika studiebesök.

 

Fakta folkhögskolor i Sverige:

En folkhögskola är en speciell form av utbildning öppen för alla över 18 år. I Sverige finns 150 folkhögskolor som finansieras genom stadsbidrag och landstingsbidrag. Folkhögskolor har också allmänna kurser som är ett alternativ till att studera på komvux för att få behörighet till gymnasiet eller till högskolestudier. Det är oftast mindre grupper elever på en folkhögskola. Alla folkhögskolor kan också utforma sina egna kurser, som till exempel kurserna ”Världens kvinnor” och ”Leva, bo och arbeta i Sverige”. Många folkhögskolor har helt unika kurser som bara finns på den skolan. Som studerande har man rätt till studiemedel eller studiehjälp.

Länkar
Publicerat