Världsklass-bloggen

Förnyelse och innovation

Kunskap och innovationsförmåga i en region är en nyckelfaktor för tillväxt. Att vara öppen för nya lösningar i organisationer och på individnivå är en utmaning som för Örnsköldsvik är nödvändig att möta.

Vinnova skickade just ut information om en publikation från dom som innehåller sex rekommendationer till regeringen för forsknings- och innovationsfrämjande insatser. Så här skriver Vinnova:

"Så blir Sverige attraktivare genom forskning och innovation
Kunskap är nyckeln till Sveriges framtida konkurrenskraft. Fler idéer behöver komma fram i Sverige men även vidareutvecklas här. Det är grunden för en hållbar svensk tillväxt. Våra möjligheter påverkas dock av de snabba förändringarna som sker i vår omvärld. Människor och kapital söker sig idag till de mest attraktiva kunskapsmiljöerna. Allt fler länder investerar därför strategiskt i forsknings- och innovationskapacitet för att kunna ingå i och dra nytta av de nya globala värdekedjor som växer fram.

Det innebär ökade möjligheter till internationellt samarbete, men också att Sveriges politik för utveckling blir mer konkurrensutsatt. Ska vi kunna behålla och utveckla vårt välstånd behöver vi fortsätta att vara en ledande kunskapsnation.

För att stärka Sveriges framtida konkurrenskraft föreslår VINNOVA regeringen sex forsknings- och innovationsfrämjande insatser:
• Strategiska innovationsprogram
• Fullt utvecklad kunskapstriangel
• Nationell EU-strategi för forskning och innovation
• Insatser för ökad FoU-driven innovation i små och medelstora företag
• Insatser för test, demonstration och verifiering
• Insatser för ökad innovationsupphandling

Publikationen bygger på rapporten ”Utveckling av Sveriges kunskapsintensiva innovationssystem” som också finns att ladda ned och beställa på VINNOVA s webbsida – www.vinnova.se

Vad innebär det här för Örnsköldsvik? Hur kan vi kraftsamla och se nya möjligheter där vi kan ligga i framkant och skapa en kommun med stark innovationsförmåga?

Publicerat