Skola & utbildning

Geneskolan i nationellt mångfaldsprojekt

Den 21 februari besöker en av Sveriges främsta fotografer, Jens Assur, Geneskolan för en inspirationsföreläsning tillsammans med den sociala entreprenören Leo Razzak.
Bakgrunden till föreläsningen är en fototävling på temat mångfald och fördomar bland landets åttondeklassare som ska resultera i en unik fotobok. Bakom projektet står Röda Korset och TV4-Gruppen. 

– För mig är ett mångkulturellt, mångetniskt, mångsocialt och mångsexuellt samhälle en självklarhet. Få saker gör mig så upprörd som främlingsfientlighet och rasism. Därför känns det självklart att bidra i kampen mot detta. Med tanke på det som sker runt i kring oss, både utanför landets gränser men även i vår närmiljö, känns de här frågorna tyvärr, alltid aktuella, säger Jens Assur. 

I flera år har TV4-Gruppen genomfört projektet Nollrasism, vars syfte är att kämpa för alla människors lika värde och bekämpa främlingsfientlighet och rasism. I år fyller projektet 15 år och i samarbete med Röda Korset har TV4-Gruppen utlyst en fototävling bland landets åttondeklasser på temat "Vad betyder mångfald för dig?" och "Vad ser och hör du för fördomar omkring dig?". 

– I 15 år har TV4-Gruppens Nollrasismkampanj arbetat för ett Sverige där människor kan leva sida vid sida utan diskriminering och förtryck. Årets kampanj fokuserar på ungdomar som får ge uttryck för sin verklighet i en nationell fototävling. Med hjälp av landets åttondeklassare vill vi skapa diskussion och eftertanke som i sin tur kan leda till en varaktig förändring, säger Maria Ros Jernberg projektledare för Nollrasism. 

Med ungdomarnas egna fotografiska tolkningar i kombination med texter och intervjuer skapas en alldeles unik fotobok. Boken sätts därefter i händerna på politiker och andra makthavare för att ge inspiration och förslag till lösningar på några av dagens samhällsproblem. 

För att ge skolor verktyg att arbeta med projektets tema arrangeras en skolturné som den 21 februari besöker Geneskolan.Turnén består av en inspirationsföreläsning av Jens Assur och Leo Razzak samt en workshop ledd av Röda Korsets ungdomsförbund. Jens berättar om bilden som verktyg och hur man med hjälp av bilder kan förmedla känslor, budskap etc. Leo pratar om fördomar, mångfald och rasism. 

– Förutom en ocean av tänkvärda, fina och egensinniga bilder hoppas jag att projektet föder nya tankar och insikter hos oss alla. Jag hoppas verkligen att åttondeklassarna kan få oss att inte bara uppmärksamma fördomarna i samhället men även få oss att agera och ändra invanda mönster. Jag brukar säga att mitt arbete alltid ska leda till debatt och samtal om viktiga frågor i vår samtid. Det gäller även här, säger Jens Assur. 

Efter Jens och Leos föreläsning arrangerar Röda Korsets ungdomsförbund en workshop där åttondeklassarna får ta ställning till olika dilemman och scenarier kopplat till frågor som rör rasism och fördomar.

Publicerat