Skola & utbildning

En bild kan förändra världen

Se en intervju med den prisbelönte fotografen och filmregissören Jens Assur som besökte Geneskolan i tisdags genom projektet Nollrasism.

– Bilden är ett språk, det viktigaste är att den säger något intressant.

Det säger Jens Assur som lämpligt nog under pågående Mosaikveckan besökte Geneskolans profil ”Media & omvärlden” för en timmes föreläsning om fördomar, rasism och möjligheten för alla att kunna påverka samhället och förändra världen.

– Ett sunt samhälle består av människor med många olika bakgrunder, olika etniska och sociala bakgrunder, olika sexuell läggning och – tro det eller inte – folk som håller på olika hockeylag, inledde Jens Assur som ville ha högstadieelevernas hjälp att förändra världen.

– Alla kan påverka för att förändra världen. Men för att kunna påverka måste man kunna göra sig hörd.

Genom projektet Nollrasism, som drivs av Röda Korset och TV4, reser Jens Assur runt i skolorna och berättar om hur bilder kan påverka. Hur en bild kan vara mer än ett personligt minne eller något man visar för sina kompisar. En bild kan även vara ett konstverk som säljs för 27 miljoner kronor, eller något som förändrar världen.

Jens visar Eddie Adams fotografi från Vietnamkriget där Saigons polischef skjuter en man i huvudet, kanske världens mest kända fotografi.

– När bilden publicerades blev människor upprörda och engagerade vilket ledde till att många började protestera mot kriget. En man, ett fotoögonblick, en bild som förändrade livet för miljontals människor.

Han visar också sin egen bild från Mogadishu 1992 där åttaårige Muhammed Abdul sitter och tittar på sin söndertrasade fot sedan han klivit på en mina. Bilden är mycket otäck och en tung tystnad lägger sig i klassrummet.

– En tuff bild att ta. En miljon svenskar såg bilden, alla kommer ihåg den 20 år senare och många började engagera sig för situationen i Somalia.

Den välkända bilden från fängelset Abu Ghraib i Bagdad, där amerikanska soldater torterar en irakisk fånge, dyker också upp. En bild som ledde till att folk började få upp ögonen för vad som hände i Irakkriget, kanske bidrog bilden också till att USA fick en ny president.

Förutom Jens Assur medverkade även Baron Samedi från TV4:s Gladiatorerna och Leo Razzak, som kallar sig social entreprenör och tidigare jobbade på Fryshuset i Stockholm. Han pratade engagerat om fördomar, att alla bär på fördomar men att konsten är att lära sig att inte agera utifrån dem.

Han frågade eleverna vad de tänker på när de hör ordet invandrare, och han svarade själv:

– De fem ord som svenskar associerar med ordet invandrare är: sexist, lat, kriminell, oärlig och pizza.

Jens Assur utmanade till sist eleverna att vara med i en riksomfattande fototävling.

– Det handlar inte om att ta fram en bild som är bäst utan att alla ska delta och påverka. Berätta om er närmiljö. Vad betyder mångfald för dig? Vad ser och hör du för fördomar omkring dig? Vi sätter in bilderna i en bok, första exemplaret ger vi till statsministern, och sedan öppnar vi en utställning och med den skapar vi debatt och reaktioner som kanske kan förändra världen.

Publicerat