Du är här

2012-03-20 - Klotterplanket

Ord skadar

Tänk på vad du säger.

Ord använder vi vardagligen, men vi måste passa oss för vad vi säger. Ord är vad man gör dem till. De kan ta hårt på själen, jag skulle säga att det tar hårdare än en spark i magen. Elaka ord gräver sig djupt ner inom oss där dem slår rot och växer sig större och större likt ett svart hål. Vårt självförtroende börjar svacka och sakta faller vi sönder ner i den mörka avgrunden av nedstämdhet. Vi börjar må dåligt, tappar humöret och håller oss på avstånd. Motivationen försvinner. Varför ens försöka längre?

Gå heller aldrig bakom ryggen på folk, för förr eller senare kryper det fram vad du sagt. Visst, man ska vara ärlig och säga vad man tycker, men vissa saker kan man hålla för sig själv eller säga direkt till personen det rör sig om. Varför ska alla andra behöva veta vad det handlar om och följa samma smutsiga spår? Var snäll! Vad tjänar man på att vara elak och taskig? Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Varken du eller jag vill bli smutskastad bakom ryggen, eller har jag fel?  

Vi måste vara noga med vad vi säger till varandra. Ord är inte bara ord, dem är fulla av betydelser som vi alla tolkar olika. Ge beröm när någon gör något bra! Det höjer självkänslan. Om du ser någon gå ensam i korridoren, säg ”hej”. Det är aldrig försent för att hälsa. Gör någon glad. Prata med någon du sällan pratar med. Ord värmer och stärker själen när dem handskas på rätt sätt. Så ta med dig ett glatt humör och gör skillnad.

Dela med dig av denna artikel på: