Tema: Privatekonomi

Vilken trafikskola väljer du?

Att ta körkort är inte billigt, speciellt inte för ungdomar som inte har någon inkomst. Föräldrar får ofta öppna börsen för deras barn så de kan klara utbildningen.

Allt fler vill ta körkortet tidigt, så fort de fyllt 18 så kör de igång. Men alla vet inte alltid vilken trafikskola de ska välja, många går efter vännernas råd. Sandra Rosander är en tjej som gjorde det, hon följde sin kompis råd.

- Jag blev tipsad av en kompis om Thomas Trafikskola, där det var mycket trevlig personal. Jag bestämde mig för att börja där och det visade sig att vara ett riktigt bra ställe, säger Sandra som nu har körkortet.

Sandra behövde 20 lektioner, men man kan klara sig på mindre. Hennes körkort kostade upp mot 10 000 kronor. Hennes föräldrar betalade för startpaketet som kostar 5 800 kronor, där det ingår ett teoripaket, 10 stycken körlektioner och riksettan, halkbanan ingår inte i startpaketet utan det får man betala till. Sedan behövde hon köpa till några extra körlektioner som kostar 415 kronor styck. Sandras föräldrar hade ett sparkonto som hon fick använda pengarna att betala körkortet till. Men hon betalade även en hel del själv. 

Thomas Trafikskola berättar lite kort för oss om hur man går tillväga för att ta körkortet.

- När du tar körkort så börjar du med att ansöka om ett körkortstillstånd på Transportstyrelsen. Därefter kan du välja att övningsköra hemma ett tag innan du börjar på körskolan så du kan lite om grunder. Men då måste både du och minst en förälder har gått en handledarkurs eller så kan du börja direkt på körskolan. I genomsnitt  behövs det 12 körlektioner.

På körskolan börjar man från grunden med teori och körning. Man gör även riskettan som är en teoretisk utbildning om alkohol och droger, samt halkbanan som man gör i slutet. Därefter är man färdig och redo för teori-och körprov på Trafikverket.

Linnéa Strömberg och Malin Rosander.

 

 

Publicerat