Du är här

2012-04-13 - Örnsköldsvik
  • Myrta Dor, Stina Fjeldseth, Lennart Eriksson och Tony Boursiquot Foto: Andreas Gustavsson (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Foto: Andreas Gustavsson
  • Foto: Andreas Gustavsson

Hoppets Stjärna hyllade Haiti-hjältar

Hoppets Stjärna hyllade igår två av de ansvariga för bygget av fem skolor i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

Hoppets Stjärna hyllade igår två av de ansvariga för bygget av fem  skolor i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010. Myrta Dor och Tony Boursiquot är hjältarna som styrde arbetet och tilldelades Star of Hope Award på torsdagseftermiddagen.

Arbetet med de fem skolorna var inte fritt från hinder. I ett halvår efter skalvet rådde byggförbund på grund av rädslan för efterskalv. När väntan väl var över satte man igång. Målet var att göra det bättre än det var innan katastrofen, att skapa nya förutsättningar i ett land som plågats av så många problem. Man valde att bygga större, och bättre.

– Vi insåg att vi behöver nå barnen redan i förskoleålder så att vi kan hjälpa dem växa, forma sina ideal och bli hela människor, säger Hoppets Stjärnas generalsekreterare Lennart Eriksson.

Vatten var även roten till många problem. Vid tillfällen regnade det så att marken blev lerig vilket gjorde det omöjligt för lastbilarna att köra fram till de avlägsna byggarbetsplatserna. Även det motsatta var ett problem, vattnet tog slut och då hade man inget annat val än att vänta på regnet så att man åter skulle kunna blanda betong.

Trots motgångarna lyckades man med att på ett och ett halvt år bygga klart fem skolbyggnader. Något som stolt förs fram av både Myrta Dor och Lennart Eriksson är att det är riktiga, slutgiltiga skolor de lyckats skapa på så kort tid.  Detta samtidigt som andra organisationer endast har satsat på och byggt temporära skolor.

Som en överraskning var även Stina Fjeldseth på plats och presenterade en check på tio tusen kronor till Star of Hope Haiti. Pengarna hade samlats in via en modevisning och går nu till att bygga  brunnar i landet.

Dela med dig av denna artikel på: