Musik

En hyllning till Whitney

Ö-vik Big Band med Karin Öberg i spetsen tolkar Whitney Houston på fredag.

11 februari tystnade en av världens främsta röster. Nu ger sig Mellansels sångfågel Karin Öberg på den svåra uppgiften att tolka Whitney Houstons stora hits, tillsammans med sina gospelelever och Ö-vik Big Band.

Få artister har gjort så stora avtryck som Whitney Houston. En fantastisk sångerska med ett tragiskt livsöde, befläckat av drogmissbruk och ett stormigt äktenskap. För drygt två månader sedan avled Whitney, men hennes musik lever vidare.

– Jag som hade min ungdom på 80-talet har lyssnat jättemycket på Whitney, hon var verkligen en hitmaskin på den tiden, säger Ö-vik Big Bands kapellmästare Jonas Öberg, vars hustru Karin har legat i hårdträning för att kunna komma i närheten av Whitneys sånginsatser.

– Karin övar flera timmar om dagen. Men hon ska inte sjunga allt själv. Whitney var från början en gospelsångerska och därför har vi med eleverna på gospellinjen i Mellansel. Våra två amerikanska elever, Corey Barksdale och Tilly Tyler, ska förstås också sjunga en del.

Fokus ligger på stjärnans tidigare produktion, från albumen Whitney Houston (1985), Whitney (1987) och filmmusiken från Bodyguard (1992), men också gospel från soundtracket till The Preacher’s Wife från 1996.

– Hon hade enorma hits då som man vill höra och som vi vill spela, det blir väldigt mycket godingar. En anledning till att vi gör det här är att man sällan hör den här musiken live. Jag tror att det beror på att låtarna är väldigt krävande.

Hur Ö-vik Big Band och Karin Öberg kan hantera Whitneys hits får vi höra på Parken nu på fredag, 27 april.

Publicerat