Samhällsinformation

Känner du till 1177?

Just nu pågår en kampanj för att öka kännedomen om ett av Sveriges viktigaste nummer.

Fler behöver höra talas om 1177. I veckan syns annonser om 1177 – ett av Sveriges viktigaste nummer, i länets media. Syftet med kampanjen är att öka kännedomen om 1177 bland invånarna.

– 1177 är en viktig del av vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén. Antingen man väljer att använda webben för att hitta den information man behöver, eller om man ringer telefonnumret för att få prata med en sjuksköterska.

Nationella siffror visar att en tredjedel av landets befolkning inte vet att 1177 är telefonnumret för att nå sjukvårdsrådgivningen. Samma siffror visar att hälften av befolkningen känner till webbplatsen 1177.se.

I Västernorrland infördes 1177 som nummer för råd om vård via telefon för ett halvår sedan. När man ringer telefonnumret 1177 kommer man till länets sjukvårdsrådgivning, bemannad av specialutbildade telefonsjuksköterskor.

Webbplatsen 1177.se, som har funnits sedan januari 2011, innehåller information om hälsa och vård i Västernorrland, kontaktvägar till vården samt gällande regler och rättigheter.

Under hösten 2011 pågick en nationell kampanj för öka kännedomen om 1177 med råd om vård på webb och telefon. Resultatet är mycket gott – allt fler känner till tjänsterna. Resultaten visar också att de som känner till 1177 också gillar och känner sig trygga med avsändaren.

– Budskapet är att du bara behöver känna till två nummer till vården – nödnumret 112 och 1177 för sjukvårdsrådgivning, säger Margareta Berglund Rödén.

Länkar
Publicerat