Nyheter/Reportage

Investeringsprogrammet Domsjö 2012 och nytt renseri invigt

"Vi får ut mer av skogen", så lät de nyckelord som användes under invigningen av de nya produktionsanläggningarna idag hos Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker.

Det går bra för svenska miljöinnovationer just nu, inte minst hos Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker. Idag invigdes investeringsprogrammet Domsjö 2012 och det nya renseriet. Under åren 2000-2011 har det investerats cirka 1 500 miljoner kronor i bioraffinaderiet. Målet har varit att öka produktionskapaciteten och förbättra produkternas kvalitet.

- För oss har det varit ett steg framåt att både modernisera och kunna göra fler och bättre produkter, kommenterar Domsjö Fabrikers nyligen tillträdde VD Lars Winter.

- Som vi brukar säga, vi gör mer av trädet.

För att uppnå målet har en rad olika delprojekt genomförts runt om i bioraffinaderiet, som exempelvis en ökning i produktionskapaciteten för huvudprodukten specialcellulosa. Specialcellulosans största användningsområde är i viskostyger, som med fördel kan användas som ett miljövänligt alternativ till bomull. En direkt efterfrågan på viskostyger finns hos ägaren Aditya Birla, som idag är en av världens största tillverkare av viskos stapelfiber.

En demonstration av den nya torken för lignin gjordes också, som ska fördubbla produktionen av torkat lignin från 60 000 ton/år till 120 000 ton/år.

Dagen avrundades med en ceremoni i renseriet där tidigare VD:n Ola Hildingsson med yxa högg invigningsbandet till den nya barktrumman som också demonstrerades.

Publicerat