Skola & utbildning

Gymnasieelever premierades med stipendium

Fyra projektarbeten från gymnasieskolor i Örnsköldsvik och Härnösand har idag belönats med var sitt stipendium om 10 000 kronor för sin insats för ett mer hållbart samhälle.
Projektarbetena handlar om kollektivtrafik, global uppvärmning, ekologisk mat samt utbildning för grundskoleelever. Stipendierna delades ut i samband med BioFuel Regions årsstämma på Nolia i Umeå nyligen.

Satsningen ”Ecoproject – hållbara gymnasiearbeten” har bedrivits av BioFuel Region sedan 2004. Syftet är att öka intresse och engagemang för hållbar utveckling bland gymnasieelever i Norrland. Utöver möjligheten till stipendier erbjuds eleverna kickoffträff, support under ett läsår samt tillgång till ett stort nätverk av personer och organisationer. Totalt sedan starten har mer än 300 gymnasieungdomar deltagit i upplägget och 25 stipendier delats ut.

Det här läsåret anmäldes 27 projektarbeten med totalt 55 elever från Storuman i norr till Sundsvall i söder. Av dessa har en jury beståendes av lärare och representanter från näringslivet utsett fyra arbeten som belönas med stipendier.

Motiveringar:

Kollektivtrafik i Örnsköldsvik: Daniel Smirat & Linus Lindberg – Nolaskolan Örnsköldsvik

Motivering: ”Ett mycket omfattande arbete som både visar potentialen och utmaningarna i att få individer att åka kollektivt och därigenom värna om vår miljö”

eCook ekologisk kokbok: Josefine Holmgren, Maja Olsson och Erica Lundberg – Nolaskolan Örnsköldsvik

Motivering: ”Genom att trycka upp en kokbok och sälja den har detta gäng på ett framgångsrikt sätt lyckats sprida information, reflektioner och enkla tips om ekologisk mat”

Undervisning om hållbar utveckling för grundskoleelever: Elin Nylund och Emma Nordström – Härnösands gymnasium

Motivering: ”Ett arbete som på ett lekfullt och pedagogiskt sätt spridit kunskapom framtiden till dem som ska skapa framtiden.”

Global uppvärmning  - här och där: Emil Westman och Jonas Ejner – Nolaskolan Örnsköldsvik

Motivering: ”Gediget arbete som i filmform på ett personligt och engagerande sätt tar oss med ut i världen och lyfter klimatfrågorna ytterligare en dimension.”
Publicerat