Tema: Privatekonomi

Au Pair

Att vara Au pair innebär att man åker iväg till en annan familj och hjälper till med vardagssysslor. Jag intervjuade min syster Emma som var borta i ett år.
Samling i New York

-Till en början åker nya au pairer till New York och bor på hotell där det under några dagar hålls "lektioner" och föreläsningar för att förbereda sig för att vara au pair.

Sedan åker alla till sina familjer som de ska bo hos.

Vart bodde du?

Jag bodde hos en familj i Boston, Massachusetts, senare flyttade familjen och jag till ett nytt hem i San Diego, Kalifornien.

Arbetsvillkor och lön

-Om man har gått barn- och fritidsprogrammet

är lönen på ca 250 dollar/veckan, men om man åker som ”outbildad” lönen ca 197 dollar.

Den lönen betalas ut varje vecka eller varje månad eller kanske varannan månad. Det är upp till au pairen och familjen att bestämma. Lönen är lika hög oavsett vad du gör när du jobbar och hur många timmar du jobbar.

Får alla lika mycket i lön?

-Lönen är lika hög oavsett vad du gör när du jobbar och hur många timmar du jobbar.

Som au pair får man max jobba 45 timmar/vecka.

Alltså kan en au pair jobba upp till 30 timmar i veckan och en annan 40 timmar i veckan och de ska ändå ha samma lön.

Hur man får sin lön är också något som bestäms av au pairen och familjen.

Boende och mat

-Man betalar inget för boende eller för mat till familjen, utan det får man som en del av betalningen för att man jobbar för dem. Självklart betalar man för sin egen mat eller fika om man är ute med sina kompisar utanför arbetstiden men äter du hemma så kostar det inget. Likaså med aktiviteter som man väljer att göra på sin fritid, det står man själv för och det är det lönen läggs på. De flesta au pairer sparar lönen i ett par veckor och reser sedan iväg och gör något roligt, eller går på någon konsert eller kanske helt enkelt shoppar.

Det är smart att ha lite pengar i grunden från Sverige så man känner att man faktiskt har pengar att använda till sightseeing och annat som känns bra att passa på att göra under sitt år som au pair. Så ett tips är att inte åka med 0 kr på kontot utan ha lite pengar ihop sparat innan. Det är få som faktiskt avslutar sitt au pair-år med mycket pengar kvar. Många använder sin lön till aktiviteter och annat under året, så man ska inte tänka att man blir au pair.

Studier

-Som au pair ingår det i visumet att man ska studera. Man väljer själv när och vad man vill läsa.

I USA kostar skolan pengar och familjen bidrar med 500 dollar som kan täcka kostnaden, men väljer du att läsa något som kostar mer än så står du för resten av betalningen själv. 

Ansökan

Hur gör man om man vill ansöka som Au pair?

-När man gör sin ansökan om att bli au pair går man igenom en rad steg i ansökningsprocessen och har man en au pair-förmedling till hjälp underlättar det enormt. Emma åkte via Skandinaviska Institutet. Hon kommer inte själv ihåg vilka kostnader som krävdes innan hon var klar att åka, men detta fann hon på www.scandinavianinst.se:

Erfarenheter

Vad har du lärt dig?

-Jag har själv lärt känna massa nya kompisar över hela Sverige som jag fortfarande har kontakt med, jag har också lärt mig mer Engelska.

Här en en tabell på ungefär hur mycket det kostar:

Flygavgift (€350) 3150 kr

Försäkring (€190 ) 1710 kr

Polisregisterutdrag 172 kr

Hälsoundersökning ca 400-800 kr

Au Pair visum 980 kr

Internationellt körkort 230 kr

Av: Sanna Jonsson

Publicerat