Världsklass-bloggen

Regional attraktivitet

Vad är det som skapar attraktivitet egentligen? Och hur kan vi på bästa sätt jobba med utveckling och tillväxt då ordet attraktivitet har så olika innebörd för olika människor?

 

Varje år ger myndigheten Tillväxtanalys en skrift om viktiga tillväxtfakta för Sverige. Tillväxtfakta 2012 handlar om "Regional attraktivitet - tillväxtmotor i en global verklighet". Här diskuteras olika teorier och praktiska resonemang om regional attraktivitet. Sammanfattningsvis landar dessa i att det är många faktorer som tillsammans skapar ett attraktivt samhälle. Ett gott företagsklimat med företagare som kan och vill utveckla och förnya. En god samhällsservice och ett rikt kulturliv är andra faktorer som näms.

Kompetens är den mest avgörande faktorn. Att kunna fylla våra företag och verksamheters behov av arbetskraft. Att det finns utbildning och människor som vill utbilda sig. men också långsiktigt att det finns tillräckligt med människor redo att gå ut i arbete. Precis som många andra platser har vi en demografisk utmaning. Det blir färre i arbete som ska försörja allt fler äldre.

Frågan som kvarstår är hur ska vi i Örnsköldsvik lyckas med att vara attraktiv och skapa attraktionskraft? Jag tror att ett svar är att inte förlita sig på att nånannan löser det åt oss utan det är upp till oss själva som bor här att tillsammans skapa vår egen framtid.

Publicerat