Ungdom

Trendbrott för konfirmationer

Ny statistik bekräftar att konfirmationen ökar i popularitet bland 15-åringar i Västernorrland och Jämtlands län.
– Jag ser det som ett trendbrott, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift.
Runt om i stiftets församlingar samlas i helgen 15-åringar för en stämningsfull avslutning på konfirmationstidens samvaro och aktiviteter kring livsfrågor och tro. Pingsthelgen är traditionellt en helg för konfirmation, ett stort ungdomsarbete i Svenska kyrkan.

Det gäller inte minst i Härnösands stift där konfirmandverksamhetens tagit en ny vändning.

Förra året ökade andelen konfirmander tydligt. Hälften av alla 15-åringar som är medlemmar i Svenska kyrkan, eller har förälder som är medlem, valde att konfirmera sig. Det innebar en ökning med tio procent jämfört med året innan. De senaste fem-sex åren har andelen konfirmerade legat ganska stilla, efter en tidigare trend av minskning.

Samtidigt stannar allt fler konfirmander kvar som unga konfirmandledare efter konfirmandtiden. Förra året deltog 450 ungdomar i utbildning till unga konfirmandledare i Härnösands stift. De unga ledarna ses som en stor tillgång för nya konfirmandgrupper och den församling de är verksamma i.

– För mig är det tydligt; långsiktigt arbete ger resultat, prioriteringar ger resultat, unga konfirmandledare ger resultat, säger Britt-Marie Frisell.

Publicerat