Trafik

Tyck till om E4 genom centrum

Det är redan fastslaget att miljön kring E4 genom centrala Örnsköldsvik behöver förbättras – men hur? Var med och påverka genom att svara på kommunens webbenkät.

Under juni månad genomför kommunen en webbenkät om E4 genom staden (Centralesplanaden). Gå in och svara på hur du upplever dagens miljö längs Centralesplanaden - och tala om hur du tycker att Centralesplanaden kan förbättras när det gäller miljö, säkerhet och utformning.

Varför behöver E4 genom staden förändras?


Höga partikelhalter i luften och höga bullernivåer är viktiga skäl att göra förbättringar. Trafiksäkerheten behöver förbättras för de många oskyddade trafikanterna som rör sig i området. Centralesplanaden är olycksdrabbad och dessutom trafikerad av tung trafik och även farligt gods som fraktas rakt genom centrum med de risker som det innebär.

En annan aspekt är handel och attraktivitet. Idag är E4 en barriär som gör det svårt att utveckla handeln ovanför E4. Därtill innebär smutsen och bullret från trafiken att miljön inte är trevlig att vistas i.

Hör det här ihop med utredningen om eventuell ny sträckning av E4?

Möjligheten att dra E4:an utanför centrum har diskuterats sedan 1970-talet. Frågan har utretts flera gånger. Just nu genomför Trafikverket en ny förstudie som ska leda till ett färdigt förslag hösten 2013.

Under hösten 2012 ska förstudien ut på remiss. Örnsköldsviks kommuns dialog med medborgarna kring E4 genom centrala staden är ett bra sätt att fånga upp medborgarnas synpunkter och få med dem i förstudien. Därför kommer resultatet av medborgardialogen att finnas med i det material som ska ut på remiss.

En eventuell ny dragning av E4 ligger långt fram i tiden. För att förbättra miljön längs Centralesplanaden behöver åtgärder göras tidigare än så. Därför är det viktigt att så många som möjligt går in och svarar på webbenkäten, ger sin bild av Centralesplanaden och ger sina förslag på förbättringar.
Publicerat