Trafik

Var beredd att blåsa

Under den kommande veckan, 4-10 juni, utför polisen ett ökat antal kontroller av trafiknykterhet i länet. Satsningen sker i samverkan med NTF och Trafikverket.
Insatsen gäller Region Mitt, som utöver Västernorrland omfattar Dalarnas, Gävleborgs, och Jämtlands län. Den sker mot bakgrund av att det under sommarmånaderna sker en fördubbling av antalet rattfylleribrott, och att dubbelt så många alkoholpåverkade förare som dör i trafikolyckor per månad under dessa månader.

Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor för åren 2005-2010 visar att hisnande 96 procent av de omkomna med minst 0,2 promille alkohol i blodet var män – och att 49 procent av de omkomna var i åldern 18-34 år.

– Det här är ett område i trafiken där det finns stora skillnader mellan könen, säger Gabriella Gulliksson, Trafikverket. Vi måste förändra attityden hos framförallt unga män; alkohol och bilkörning är en dålig kombination.

För att komma tillrätta med problemet samverkar nu många aktörer mot alkohol och droger i trafiken. Parallellt med insatsveckan genomförs även informationsinsatsen Tänk Om, riktad till tonårsföräldrar för att bland annat sätta gränser tillsammans och inte köpa ut alkohol.
Publicerat