Samhällsinformation

Nya präster och diakoner vigs på söndag

På söndag vigs nya präster och diakoner till tjänst i Jämtland och Västernorrland. Under vigningsmässan i Härnösands domkyrka används tre språk; svenska, finska och teckenspråk.
Inom Svenska kyrkan finns tre vigningstjänster; biskop, präst och diakon. Att vara vigd till en sådan tjänst är, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.
Det här är de blivande diakonerna och prästerna som vigs på söndag:

Anette Edler, 45 år, börjar jobba som diakon i Anundsjö församling. Anette är uppväxt i Blekinge och Skåne, bosatt i Örnsköldsvik sedan 1985. Hon är utbildad församlingsassistent och socionom och har arbetat som handläggare på socialförvaltning och på försäkringskassan. Hon tycker om att skapa i olika material, fotografera och läsa.

Akar Holmgren, 48 år, börjar jobba som diakon i Härnösands domkyrkoförsamling, teckenspråkigt resurscentrum. Akar är uppväxt i Uppsala och Vilhelmina och har bott på flera olika platser i landet, men har nu sedan åtta år bopålarna i Ramvik. Hon är utbildad teckenspråkstolk och har arbetat med det i 20 år. I Ramvik har hon en egen liten hästgård.
 
Katarina Montonen, 29 år, börjar jobba som diakon i Brunflo kyrkliga samfällighet. Hon är uppväxt i Göteborg, flyttade till Östersund för fyra år sedan och har jobbat som fritidsledare i Brunflo församling.
 
Lena-Maria Oikarinen, 43 år, börjar jobba som diakon i Sundsvalls Gustav Adolfs församling. Lena-Maria kommer från Finland, uppväxt i olika delar av Svenskfinland. Hon har bott i Sverige sedan 1994, nu i Härnösand. Hon har arbetat som församlingspedagog och assistent både i Finland och i Sverige. Hon är engagerad i Sjöräddningssällskapet (SSRS). Hon har jägarexamen och gillar att träna sin jaktlabrador.
 
Joakim Johansson, 34 år, börjar jobba som präst i Frösö pastorat. Joakim är uppväxt i Örnsköldsvik, har även bott i Lund och Taizé i Frankrike där han i tre år jobbade som volontär på den ekumeniska kommuniteten (ett sorts kloster). Han har arbetat som fotograf för kundtidningar och under en period som frilans på Örnsköldsviks Allehanda.
 
András Mátis, 62 år, är redan prästvigd i Ungern men ska nu avlägga Svenska kyrkans prästlöften och börjar jobba i Alnö församling. I Ungern arbetade han som präst i över 20 år. Han har också varit borgmästare i byn Szirák och haft uppdrag för sitt län i EU. Till Sverige flyttade han 2009 tillsammans med sin fru som fick arbete som läkare.
 
Vigningsmässan söndag 17 juni klockan 11.00 leds av biskop Tuulikki Koivunen Bylund. Även biskop Simo Peura från Lappo stift i Finland medverkar.
Publicerat