Nyheter/Reportage

Doktorshatt till Anna Svedberg

Har i sitt doktorsarbete kommit fram till bättre kemi vid papperstillverkning.

Anna Svedberg, Processum Biorefinery initiative, har i sitt doktorsarbete visat att det traditionella sambandet mellan retention och formation går att förändra. Detta har möjliggjorts genom att använda ett trekomponentssystem som åstadkommer en ny kemi vid papperstillverkning.

– En del av mitt arbete var att vidareutveckla RF-maskinen hos MoRe Research för att kunna studera formations- och retentionssambandet, berättar Anna Svedberg. Den ger nu reproducerbara resultat och är ett bra steg mellan försök i labskala och fullskala. RF-maskinen är unik i sitt slag och tillgänglig för försök av såväl kemikalieleverantörer som papperstillverkare.

Ett viktigt resultat av doktorsarbetet är att Anna har hittat ett nytt sätt att bryta det traditionella sambandet mellan retention och formation med ny en kemi, vilket tidigare inte ansetts vara möjligt. Historiskt har en förbättring av retentionsegenskaperna försämrat formationsegenskaperna. Detta negativa samband har Anna nu brutit.

– Den sista delen av arbetet fokuserades på att förstå de molekylära mekanismer som gav detta resultat. Idag har vi kunskapen att applicera i drift på pappersmaskiner, liksom att nya retentionssystem kan utvecklas. Mitt arbete har fokuserats på finpapper, men bra formation är positivt för alla typer av papper och kartong och är bland annat viktigt för dess tryckresultat. Bra retention ger exempelvis renare bakvatten, vilket är bra ur många aspekter, förklarar Anna.

Doktorsarbetet är ett samarbete mellan KTH och Processum Biorefinery Initiative, där Anna varit anställd. Dessutom har MoRe Research, Innventia, Metsä Board (tidigare M-real), Eka Chemicals, BASF och Imerys som industriella partners understött arbetet. Under hela projektperioden har Kempestiftelserna varit en viktig finansiär. 

Titeln på doktorsavhandlingen är ”Improvement of the retention-fromation relationship using three-component retention aid systems”.

Publicerat