Du är här

2012-07-25 - Skorped
  • Foto: Leila Sultan
  • Foto: Leila Sultan
  • Foto: Leila Sultan
  • Foto: Leila Sultan

Fika för Haiti på Skorpeds bageri & café

Fram till 29:e juli, mellan klockan 15:00 och 19:00 håller Skorpeds bageri & café öppet. Maria Sundberg och Maja Gyll delar, utöver ett intresse för bakning, en passion för Haiti. En passion de nu vill göra fler delaktiga i.

Mittemot Konsum i Skorped, i samma lokal som Servicecentret, har en helt ny verksamhet öppnat sig under sommaren.

Klockan är lite över ett på eftermiddagen och i Servicecentrets kök står eldsjälarna Maja Gyll och Maria Sundberg och förbereder ännu en dags fika.

Tillsammans har de startat Skorpeds bageri och café, ett sommarprojekt vars huvudsyfte är att samla ihop pengar till det jordbävningsdrabbade Haiti – en fråga som ligger dem båda varmt om hjärtat.

- Vi sjunger i samma kör, och när jordbävningen i Haiti inträffade 2010 kände vi att vi ville göra något för att hjälpa de drabbade, berättar Maja. 

Kören arrangerade en rad konserter och samlade även in kollekt därtill. Målet var att få ihop 100 000 kronor – i slutändan blev det 140 000. För pengarna byggdes två brunnar i byn Jaenton, där byborna tack vare detta inte längre behöver gå tio kilometer enbart för att få rent vatten.

- Efter att vi samlat in pengarna med kören ville vi åka dit också, och se hur allt gått, säger Maja. Jag började fundera över projektarbeten inför mitt sista år på gymnasiet, som kanske kunde ge mig möjlighet att åka till Haiti.

Tillsammans med en körkamrat, Elin Näsström, bestämde sig Maja för att göra ett projektarbete om vattenresurser.

- En del av projektet tog plats i just Haiti, dit vi kunde resa delvis tack vare Hoppets Stjärna. Vi var där under en vecka, och besökte flera projekt varav ett var Jaenton och skolan dit brunnarna hade gått. 

Under resan pratade tjejerna bland annat med rektorer som uttryckte hur ledsna de tidigare varit för att de inte kunnat garantera sina elever att skollunchen var helt säker att äta, på grund av bristen på rent vatten. Tack vare tjejernas kör, E-Team, är detta inte längre ett problem. Mottagandet från skolorna blev därför oerhört varmt.

Senare åkte sex ungdomar – däribland både Maja Gyll och Maria Sundberg – från sagda kör på en volontärresa, åter till Haiti. Denna gång gick turen till Bois Negresse, där de hjälpte till att måla en skola som då var under återuppbyggnad. 

- Vi lekte också med barn och pratade med människor – trots att de talar franska och kreol och ingen engelska kunde vi kommunicera. Vi kunde lära känna varandra i alla fall.

Och tjejernas senaste projekt, det kombinerade bageriet och cafét, är tänkt att bidra ytterligare till återuppbyggnaden av Haiti.

- 20 % av intäkterna ska gå dit. Det behöver ju inte vara att alla som kommer hit enbart är här för välgörenhet. De kommer hit och vill fika, och därmed bidrar de till att människor någon annanstans får det bättre.

Cafét håller öppet fram till 29:e juli, och utöver fikabröd, pajer och frukostbuffé tar tjejerna även beställningar på bröd – som de själva kör ut på morgnarna. Dessutom jobbar tjejerna även för att Skorped ska bli byfadder till Bois Negresse.

Till hösten påbörjar Maria sitt tredje år på naturvetenskapliga programmet.

- Jag har inte bestämt mig för vad mitt projektarbete ska bli ännu, men jag vill göra något som liknar detta. Samla in pengar och hjälpa människor.

För Maja är det andra året på läkarlinjen i Umeå som väntar. När jag frågar henne om hon funderat på att i framtiden ansluta sig till Läkare utan gränser ler hon och svarar:

- Jo, det har jag tittat på många gånger.


Dela med dig av denna artikel på: