Bra att veta med Webben 7

Att köpa biljetter pålitligt

Nedan följer Leilas 7 tips för att inte bli lurad vid biljettköp, eller på annat sätt gå miste om biljetterna du vill ha.

Många har i dagarna hört om hur mängder av människor lagt ut stora summor pengar för att kunna gå på någon av Bruce Springsteens spelningar på Ullevi i Göteborg häromveckan - men blivit lurade. Biljetterna var falska, levererades aldrig, eller både och.

7ans Leila Sultan har upplevt sin beskärda del av konserter och festivaler (och fler ska det bli!) och därmed även proceduren med biljettköp. Nedan följer hennes 7 tips för att inte bli lurad, eller på annat sätt gå miste om biljetterna du vill ha.

1. VAKNA I TID
Ticnet, som är Sveriges största biljettåterförsäljare, brukar vanligtvis släppa biljetter klockan 09:00. Dagen varierar, men tiden brukar vara klockan nio. Om det är ett stort evenemang med stort publiktryck, se till att vakna i god tid. 

Vid ett tillfälle ställde jag klockan på 07:00 med en egeninspelad väckarsignal: "VAKNA VAKNA VAKNA BILJETTERNA TAR SLUT VAKNA NU NU NU!" och så vidare. Det finns ingenting som får dig att hoppa ur sängen så snabbt som din egen hetsiga röst.

2. LUGNA NERVERNA
Logga därefter in på Ticnet och lugna nerverna - är du nervös är det större risk att du knappar in fel bokstäver eller siffror, och måste göra om allting. Tänk även på att du måste ha en användare på Ticnet för att kunna beställa biljetter därifrån - inget du vill komma på när du väl sitter där och klockan slagit nio.

Notera även att man brukar loggas ut från Ticnet efter en stunds inaktivitet. Logga in och ut några gånger, men se till att din senaste inloggning är ungefär en kvart eller tio minuter innan biljettsläppet.

3. VÄLJ PÅLITLIG ÅTERFÖRSÄLJARE
De ovanstående tipsen passar de mer fanatiska biljettköparna, men detta gäller alla: se till att din biljettåterförsäljare är pålitlig. Se alltid till att det finns tydliga kontaktuppgifter där man kan nå återförsäljaren om någonting skulle gå fel. Inte bara en mejladress - gärna även telefonnummer. 

Googla efter konsumentomdömen och tänk på att det kan vara något skumt som ligger bakom, om återförsäljaren säljer biljetterna till ett markant högre pris än normalt.

4. SCHYST AFFÄR
Väljer du att köpa en biljett på exempelvis Blocket eller Tradera, se till att säljaren är villig att genomföra affären på ett schyst sätt. På dessa hemsidor finns oftast ett system som gör att pengarna du satt in inte når säljaren förrän du bekräftat att du mottagit varan.

Se även till att biljetten du köper inte är begränsad till ett visst namn, i detta fall namnet på den som köpte biljetten från början och alltså inte ditt.

5. HANDLA KRONOLOGISKT
Ofta visar sig biljettförsäljaren visar sig vara en bluff efter att man som köpare redan bokat resa och boende på den ort där evenemanget kommer att äga rum.

Tänk därför på att boka biljett i god tid, för att vara säker på att allt går rätt till och att den kommer fram, innan du hunnit boka resa och boende.

6. LEVERANS
Välj väl hur biljetten ska levereras. Det är givetvis en smaksak, men personligen anser jag att via e-post är att föredra. Detta eftersom att jag då har biljetten i min inkorg, och sedan sparar ner den på min dator för egen utskrift. Jag är fri att skriva ut den hur tidigt eller sent jag vill, och behöver inte anpassa mig efter ATG-ombudens öppettider (om det exempelvis inte finns något i närheten). 

Detta är, som sagt, en smaksak, men tänk på att du även minskar avgiften via e-postleverans. Är du orolig för att någon annan ska komma åt din biljett genom din e-post, spara ner den på olika ställen på din dator och radera sedan mejlet. Det är dock inte särskilt troligt, i de flesta fall.

Annars brukar man kunna välja mellan att få biljetten hemlevererad, hämta ut den på ATG-ombud eller hämta ut den på plats på arenan.

7. DYRAST INTE ALLTID BÄST
Jämför alltid biljettpriserna på olika sajter, på så vis kan man faktiskt märka vilken som är mest pålitlig. Jämför man exempelvis mellan Ticnet och Biljett.nu märks en stor skillnad i priserna. Ofta köper sajter som Biljett.nu upp biljetter från Ticnet för att sedan kunna sälja vidare dem, för att få mer i egen vinst. Tänk på att dyrast inte alltid är bäst. 

Ibland kan man tjäna många hundralappar på att köpa biljett via en pålitlig säljare på Blocket, istället för både Ticnet och Biljett.nu. 

Är det dock ett evenemang du verkligen inte vill missa, är mitt råd att inte förlita dig på att billigare biljetter ska dyka upp på Blocket, utan att gå direkt på originalåterförsäljaren: dit du hänvisas från evenemangets hemsida, eller Ticnet.

Publicerat